BLOG

Gıda Ambalajlarında NIAS: Kullanım Alanları, Riskleri ve Tespiti

Gıda Ambalajlarında NIAS: Kullanım Alanları, Riskleri ve Tespiti

Gıda Ambalajlarında NIAS: Kullanım Alanları, Riskleri ve Tespiti

NIAS Nedir?                          

Gıdayla temas eden bir malzemede veya gıdayla temas eden üründe bulunan ancak üretim süreci sırasında teknik bir nedenden dolayı eklenmemiş, “Non-intentionally added substances” yani kasıtlı olarak eklenmemiş maddelerdir.

NIAS türleri, gıdayla temas eden bir malzeme veya ürün ile temas sonucu gıdaya geçebilir. Bu durumun önüne geçebilmek ya da kontrol etmek zordur. (AB) No 10/2011 yönetmeliğinde Avrupa’daki gıda ile temas eden plastik malzemeler için yasal bağlamda tanıtıldı. Ancak NIAS yalnızca plastik malzemelerle sınırlı kalmamakta.

 

NIAS Çeşitleri ve Kaynakları Nelerdir?

 

NIAS çeşitleri; yan ürünler, parçalanma ürünleri ve kirletici maddeler olarak sınıflandırılabilir. Yan ürünler olarak NIAS, çoğunlukla başlangıç ​​maddelerinin üretimi ve sonraki tüm üretim aşamaları sırasında oluşmaktadır. Örnek olarak kutu kaplamalarının imalatından elde edilen polimerizasyon yan ürünleri verilebilir.

Parçalanma ürünleri olarak; polimerler, lifler gibi yapı sağlayıcı bileşenler ya da antioksidanlar, UV stabilizatörleri gibi katkı maddeleri üretim ve kullanım sırasında bozunarak çeşitli farklı parçalanma ürünlerine yol açabilir.

Kirletici maddeler ise çok farklı kaynaklardan gelebilir. Gıdayla temas eden bir malzemeler genellikle nihai üründe kalabilecek safsızlıklar veya çevresel kirletici maddeler içerir. İşleme süreci ve özellikle de geri dönüşüm, madde ve ürüne kirletici madde katabilir.

 

Geri Dönüşüm İle Ambalajlarda Oluşabilecek NIAS Çeşitleri

 

Geri dönüştürülmüş kağıt ve kartonlarda;

  • Mineral yağ hidrokarbonları (MOH'ler),
  • Bisfenoller,
  • Ftalatlar

Geri dönüştürülmüş plastiklerde;

  • Aroma bileşikleri,
  • Oligomerler
  • Katkı maddeleri

 

NIAS’ın Analizi

 

Gıda ile temas eden birçok madde ve ürün, NIAS'ların tanımlanmasını çok zorlaştıran yüksek bir kimyasal karmaşıklığa sahiptir. Bu nedenle NIAS tayininde gerçekleştirilecek kimyasal süreçlere ilişkin bilgilere, üreticinin deneyimine ve kullanım koşullarına dayanarak tahmin edilebilir. Sonrasında hedefe yönelik yapılacak kimyasal analizlerle tanımlanabilir. Hedefe yönelik olmayan tarama yöntemleri kullanılarak ek NIAS tespit edilebilir ve bunların en azından bir kısmı tanımlanabilir, diğerleri ise tamamen bilinmiyor olabilir.

Analiz sürecinde gıda ile temas eden birçok madde ve ürün ekstraktları veya migrasyonları tipik olarak hazırlanır ve daha fazla ayırma için kullanılır. Analitlere bağlı olarak genellikle kullanılan yöntemler;

  • Kütle spektrometrisi,
  • Alev iyonizasyonu,
  • Ultraviyole ve/veya floresans dedektörlerine bağlı gaz veya sıvı kromatografisi

NIAS, gıda ile temas eden malzemeler için potansiyel bir güvenlik sorunu teşkil eder. Malzemelerin veya maddelerin güvenliğini ve uyumluluğunu değerlendirmek için maddeleri taramak, tanımlamak ve ölçmek amacıyla NIAS test ve analiz çalışmaları zorunludur.

Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak ambalajlarda NIAS Analizi konusunda uzman ve yetkili ekibimizle hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300