BLOG

Gıda Ambalajlarında PFAS: Kullanım Alanları, Riskleri ve Tespiti

Gıda Ambalajlarında PFAS: Kullanım Alanları, Riskleri ve Tespiti

Gıda Ambalajlarında PFAS: Kullanım Alanları, Riskleri ve Tespiti

PFAS Nedir?

Per- and Polyfluoroalkyl Substances (PFAS), birçok endüstriyel ve tüketici ürününde kullanılan insan yapımı kimyasallardır. Su ve yağ geçirmez özellikleri nedeniyle çeşitli ürünlerde kullanılmaktadır. Dayanıklı kimyasallardır. Doğada çok uzun süre kalabilirler ve biyolojik olarak parçalanmazlar. Bu özelliklerinden dolayı "sonsuz kimyasallar" olarak da adlandırılırlar.

PFAS Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Su ve leke tutmayan tekstil ürünleri
  • Yanmaz köpükler
  • Bazı yiyecek ambalajları
  • Su itici giysiler
  • Pişirme kapları ve yapışmaz kaplamalar

PFAS’ın Çevreye Etkileri

PFAS, çevreye yayıldıklarında, su kaynaklarını ve toprakları kirletebilir. İnsanlar bu maddelere maruz kaldıklarında, uzun vadeli sağlık etkileri olabilir. Bazı çalışmalar, PFAS'nin kanser, karaciğer hasarı, tiroid hastalıkları ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermiştir.

Son yıllarda, PFAS'nin çevresel ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle, dünya genelinde bu kimyasalların kullanımını sınırlamak ve alternatifler geliştirmek için çeşitli düzenlemeler ve çalışmalar yapılmaktadır. Çevrede kalıcılıkları ve yaygın olarak kullanımı çeşitli gıda ürünlerinde ve çevrede PFAS düşük seviyelerde bulunur.

PFAS'nin ambalajlarda kullanımıyla ilgili bazı endişeler şunlardır:

  • Sağlık riskleri: PFAS, gıdalara geçebilir ve tüketicilerin bu maddelere maruz kalmasına neden olabilir. Uzun vadeli maruziyet, kansere, bağışıklık sistemi sorunlarına, tiroid hastalıklarına ve diğer sağlık problemlerine yol açabilir.
  • Çevresel etkiler: PFAS, biyolojik olarak parçalanmaz ve su kaynaklarına, toprağa ve hava yoluyla yayılabilir. Bu da ekosistemler üzerinde olumsuz etkiler yaratır.
  • Kalıcı kirlilik: PFAS, doğada ve insan vücudunda kalıcı olarak birikebilir, bu da uzun vadeli kirlilik ve sağlık riskleri anlamına gelir.

Ambalajlarda PFAS Kullanımı

Yiyecek ve içeceklerin ambalajlanmasında PFAS kullanımı yaygındır. Ambalajın su ve yağ geçirmez özelliğini artırarak, gıdaların daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Ambalaj sektörü için faydalı bir madde olsa da gıda ile temas sonucunda gıdaya geçiş tüketici sağlığı için potansiyel rikstir.

PFAS'nin ambalajlarda bulunabileceği bazı ürünler şunlardır:

  • Fast food ambalajları: Özellikle yağlı yiyecekler için kullanılan kutular ve kâğıtlar.
  • Mikrodalga patlamış mısır torbaları: Yüksek sıcaklıklara dayanıklı ve yağ geçirmez özellikte.
  • Pizza kutuları: Yağ ve neme karşı koruma sağlar.
  • Şekerleme ve çikolata ambalajları: Ürünlerin yapışmasını önler ve tazeliklerini korur.
  • Fırın kağıtları ve pişirme kapları: Yapışmaz özellik sağlar.
  • Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak, gıda ile temas eden madde ve malzemelerde LC-MS/MS cihazı ile PFAS maddelerini, mevzuata uygunluğunu tespit etmek konusundan uzman kadromuzla hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300