BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Per- ve polifloroalkil maddeler (PFAS); dünya çapında 1950’lerden beri tüketici ürünlerinde kullanılan büyük ve karmaşık bir sentetik kimyasal gruptur. PFAS'ler yiyeceklerin ambalajlara veya pişirme kaplarına yapışmasını önlemek amacıyla kullanılmaktadır.
Pişirme kapları üzerindeki yapışmaz kaplamalarda, silikonlu pişirme yardımcıları gibi yüksek sıcaklıklara dayanması gereken malzemelerde kullanılan kauçuklarda ve silikonlarda ve fırınlarda kullanılan kağıt ve kartonla için ideal maddelerdir.
NIAS; “non-intentionally added substances” yani istenmeden eklenen maddeler, kullanılan maddelerdeki safsızlıklar veya polimerizasyon işlemi sırasında oluşan reaksiyon ara maddeleri veya nihai üründe meydana gelebilecek ayrışma veya reaksiyon ürünleridir.
İlk olarak AB Yönetmeliği 10/2011'de yer verilen NIAS, günümüzde giderek artan bir endişe konusu halini almakta. Bozunma ürünleri ve safsızlıklar biçimindeki öngörülebilir ve öngörülemez olan NIAS, yalnızca plastikte değil, aynı zamanda kâğıtta, geri dönüştürülmüş ve biyobazlı ambalajlarda bulunabilmektedir.
PFAS ise kirlenme yolunun karmaşıklığı göz önüne alındığında hem kasıtlı hem de kasıtsız olarak ambalaj malzemelerinde bulunabilir. Bazı PFAS molekülleri yağ ve su geçirmez özellikleri nedeniyle gıda ile temas eden malzemelerde kullanılır. Yani kasıtlı olarak eklenmiş olur. Kâğıt ambalajlarda sık olarak görünen bir durumdur.
Aynı zamanda çevre kirliliği nedeniyle geri dönüşüm veya üretim sürecinde kullanılan sudan veya atmosferden kâğıt ambalajlara karışabilir. Gıdayla temas eden çeşitli malzemelerde PFAS'ların kullanılmasının nedeni genellikle benzer olsa dahi teknik işlevi ve migrasyon potansiyeli, kullanılan malzemenin türüne, kullanılan PFAS'a göre değişiklik gösterir.
Son zamanlarda atık madde azaltılması ve sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için ambalaj üretiminde geri dönüştürülmüş madde kullanımı artmaktadır. Bu durumda özellikle malzemelerin birçok kez geri dönüştürülmesi ile tanımlanmamış kimyasalların ve istenmeden eklenen maddelerin (NIAS) birikimi meydana gelebilir.
NIAS, endokrin bozucu, kanserojen ya da genotoksik özellikler gösterebilir. Genel olarak risk düzeyini oluşturan faktörler;
PFAS ise, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) için serum kolesterolü, karaciğer, bağışıklık sistemi ve doğum ağırlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilecek maddelerdir. Üreme sistemi ve fetüs gelişimi üzerinde de toksik etkileri bulunmaktadır.
Gıda ambalajlama endüstrisi gün geçtikçe gelişmekte, birçok ambalaj ve üretim yöntemi geliştirilmektedir. Aynı zamanda halk sağlığı da göz önünde bulundurularak ambalajdan gıdaya geçebilecek maddelerin kontrolü için ilgili yönetmelik ve mevzuatlar, uluslararası standartlar geliştirilmiştir. PFAS ve NIAS’ın olumsuz etkileri ve riskleri değerlendirildiğinde analiz ve test yöntemlerine başvurulması kaçınılmaz olur.
PFAS ve NIAS analizleri için test yöntemleri;
Gelecekteki kirlenmeyi önlemek ve daha sürdürülebilir gıda ambalaj kaynakları oluşturabilmek için de PFAS ve NIAS Analiz Çalışmaları önemlidir.
TÜRKAK akreditasyonuna sahip Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak, ambalaj analizleri ve PFAS ve NIAS Analiz Çalışmaları konusunda uzman ekibimizle hızlı ve güvenilir test hizmeti verdiğimizi taahhüt ediyoruz.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.