BLOG

Gıda Katkı Maddeleri Analizi: Güvenlik ve Kalite Değerlendirmesi

Gıda Katkı Maddeleri Nelerdir? Kullanımlarına Göre Sınıflandırılmaları…

Gıda Katkı Maddeleri Analizi: Güvenlik ve Kalite Değerlendirmesi

Gıda Katkı Maddesi Nedir?

Gıda katkı maddeleri; tek başına gıda olarak tüketilemeyen, tek başına besleyici değeri bulunmayan, gıdanın üretilmesi, tasnifi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılan maddelerdir.

Gıda katkı maddeleri; pancardan elde edilen kırmızı renklendirici gibi doğal olarak elde edildiği gibi doğada bulunmayan sakkarin gibi yapay olarak da elde edilebilir. Her gıda katkı maddesi Avrupa Birliği tarafından belirlenen bir kod numarası ile ifade edilmektedir. E kodu olarak bilinen bu kod sistemi ile katkı maddeleri işlevlerine göre sınıflandırılmıştır.


Gıda Katkı Maddelerinin Sınıflandırılması ve E Kodları

  • Renklendiriciler: E 100 - 181
  • Koruyucular: E 200 – 252
  • Asitler : E260 - 297 ve E322 - 385
  • Antioksidanlar :E 300 - 321
  • Emülsifiye edici tuzlar: E 331 – 332, E 450 - 452
  • Emülgatörler (Stabilizatörler): E 420 - 495
  • Nem tutucular: E 420 - 422
  • Jelleştiriciler (Kıvam arttırıcılar): E 400 - 418
  • Asitlik düzenleyiciler: E 500 – 529
  • Sertleştiriciler: E 509
  • Topaklanmayı önleyiciler: E 535 - 536, E 551 - 559
  • Ayırıcılar, şelatlar veya kabartıcılar: E 530 - 585
  • Aroma ve lezzet arttırıcılar: E 620 – 640
  • Köpüklenmeyi önleyiciler: E 900 - 914
  • Parlatıcı ve kaplama maddeleri: E 900 - 914
  • Un işlem maddeleri: E 300, E 920 - 928
  • İtici gazlar (Paketleme gazları): E 938 - 949
  • Tatlandırıcılar: E 950 - 967
  • Enzimler: E 1100 -1105
  • Hacim arttırıcılar: E1200
  • Modifiye nişasta: E 1404 – 1450


Gıda Katkı Maddeleri Analizi Yöntemleri

Gıda katkı maddelerinin doğru ve güvenli kullanımını sağlamak için çeşitli analiz yöntemleri uygulanır. Bu analizler, katkı maddelerinin doğru miktarlarının ve kalite standartlarına uygunluğunun kontrol edilmesini sağlar.

Kimyasal Analizler:

    • Spektrofotometrik Yöntemler: Renk verici ve koruyucu maddelerin tespiti için kullanılır. Örneğin, tartrazin için UV-VIS spektrofotometresi kullanılır.
    • HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi): Monosodyum glutamat (MSG) ve diğer lezzet verici maddelerin analizinde yaygın olarak kullanılır.
    • GC-MS (Gaz Kromatografi-Mass Spektrometri): Aromatik katkı maddelerinin ve bazı koruyucu maddelerin analizi için kullanılır.
    • Titrasyon Yöntemleri: Asit düzenleyici katkı maddelerinin miktarını belirlemek için titrasyon kullanılır.

Enzim Bağlı İmmünosorbent Testleri (ELISA): Katkı maddelerinde alerjenlerin ve kontaminantların varlığını hızlı ve güvenilir bir şekilde tespit etmek için kullanılabilir. Örneğin, sodyum benzoat gibi koruyucu maddeler için ELISA testleri uygulanabilir.

Optik Metotlar: Katkı maddelerinin kimyasal yapısını incelemek için kullanılır. Renk vericilerin kimyasal bileşimi spektroskopik tekniklerle analiz edilir.

Kütle Spektrometrisi (MS): Gıda katkı maddelerinin kimyasal bileşimlerini doğrulamak ve analiz etmek için kullanılan bir tekniktir.

Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Gıda Katkı Maddeleri Analizi kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Taklit ve Tağşiş Analizleri konusunda da hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                                                                         
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300