BLOG

Gıda Katkı Maddeleri Analizi

Gıda Katkı Maddeleri Nelerdir? Kullanımlarına Göre Sınıflandırılmaları…

Gıda Katkı Maddeleri Analizi

Gıda katkı maddeleri; tek başına gıda olarak tüketilemeyen, tek başına besleyici değeri bulunmayan, gıdanın üretilmesi, tasnifi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılan maddelerdir.

Gıda katkı maddeleri; pancardan elde edilen kırmızı renklendirici gibi doğal olarak elde edildiği gibi doğada bulunmayan sakkarin gibi yapay olarak da elde edilebilir. Her gıda katkı maddesi Avrupa Birliği tarafından belirlenen bir kod numarası ile ifade edilmektedir. E kodu olarak bilinen bu kod sistemi ile katkı maddeleri işlevlerine göre sınıflandırılmıştır.

Gıda Katkı Maddelerinin Sınıflandırılması ve E Kodları

Renklendiriciler: E 100 - 181
Koruyucular: E 200 – 252
Asitler : E260 - 297 ve E322 - 385
Antioksidanlar :E 300 - 321
Emülsifiye edici tuzlar: E 331 – 332, E 450 - 452
Emülgatörler (Stabilizatörler): E 420 - 495
Nem tutucular: E 420 - 422
Jelleştiriciler (Kıvam arttırıcılar): E 400 - 418
Asitlik düzenleyiciler: E 500 – 529
Sertleştiriciler: E 509
Topaklanmayı önleyiciler: E 535 - 536, E 551 - 559
Ayırıcılar, şelatlar veya kabartıcılar: E 530 - 585
Aroma ve lezzet arttırıcılar: E 620 – 640
Köpüklenmeyi önleyiciler: E 900 - 914
Parlatıcı ve kaplama maddeleri: E 900 - 914
Un işlem maddeleri: E 300, E 920 - 928
İtici gazlar (Paketleme gazları): E 938 - 949
Tatlandırıcılar: E 950 - 967
Enzimler: E 1100 -1105
Hacim arttırıcılar: E1200
Modifiye nişasta: E 1404 – 1450

6300