BLOG

Gıda Takviyelerinde Mikrobiyoloji, Ağır Metal ve Aflotoksin Analizleri

Gıda Takviyelerinde Gerçekleştirilen Testler Nelerdir?

Gıda Takviyelerinde Mikrobiyoloji, Ağır Metal ve Aflotoksin Analizleri

Gıda takviyeleri, besin eksikliklerini gidermek veya sağlığı desteklemek amacıyla kullanılan ürünlerdir. Ancak, bu tür ürünlerin güvenliği ve etkinliği, içeriklerindeki mikrobiyolojik kontaminasyon, ağır metaller ve aflotoksinler gibi zararlı bileşenlerin varlığına bağlıdır.
 

Takviye Edici Gıdalar Nelerdir?

“Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği” kapsamında “Takviye Edici Gıdalar” Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzerisıvı veya tozformlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünler olarak tanımlanmaktadır.

Günümüzde de takviye edici gıdaların tüketimi artmıştır. İlgili yönetmeliğe uygun şekilde üretilen ve satışa sunulan gıda takviyeleri mikrobiyoloji, ağır metal ve toksikolojik testler gibi parametrelerden geçmelidir.

Mikrobiyolojik Testler

Steril olmayan gıda takviyeleri; bitkisel ilaçlarda hasat, işleme, paketleme, depolama, taşıma gibi birçok aşamada mikroorganizmalarla kontamine olabilir. Genel olarak kontaminasyonun sebepleri;
  • Bitki gübresi
  • Kontamine sulama suları
  • İşçi hijyeni ve sanitasyon hataları
Testler kapsamında, toplam aerobik bakteri sayısını, toplam maya ve küf sayımı, Escherichia coli, Salmonella, Staphylococcus aureus ve Clostridium sayımı yapılmaktadır.


Ağır Metal Testi

Gıda takviyelerinde; Kurşun, Kadmiyum ve Cıva gibi ağır metaller en fazla analiz edilen kirleticilerdir. Gıda takviyelerinde bulunan ağır metaller, insan sağlığı açısından ciddi sonuçlara doğurabilir.


Aflotoksin Analizi

Aflatoksinler, esas olarak Aspergillus flavus, A. parasiticus ve A. nomius mantarları tarafından üretilen, doğada her yerde bulunan, insan sağlığına olumsu etkileri olan bir grup toksik ikincil metabolittir.

Gıda takviyelerinde de Aflotoksin analizi gerçekleştirilmektedir: Toplam Aflatoksin , Aflatoksin B1

Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Gıda Takviyelerinde Mikrobiyoloji, Ağır Metal ve Aflotoksin Analizleri kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Vitamin Analizleri konusunda da hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                                                                         
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300