BLOG

Gıda ve Yemlerde Mikotoksin Tespiti

Mikotoksin Çeşitleri Nelerdir? Gıda ve Yemlerde Mikotoksin Tespiti

Gıda ve Yemlerde Mikotoksin Tespiti

Mikotoksinler, özellikle tahıl ve gıda mahsullerini tehdit eden mantar ve küfler tarafından üretilen toksik metabolitlerdir.

İnsanlarda ve hayvanlarda çeşitli sağlık etkileri vardır. Mikotoksinler gıda tedarikine girdiğinde, zincirin her noktasında hasara yol açabilirler. Çiftçilerden tahıl değirmenlerine ve tahıl tüketicilerine kadar herkesi etkiler.

Tahıllar, mahsulün büyümesi sırasında veya tahılın depolanması sırasında mikotoksinlerle kirlenebilir ve bu da gıda tedarik zincirinin her aşamasında mikotoksin testi yapma ihtiyacını ortaya çıkarır. En önemli mikotoksinler aflatoksin, deoksinivalenol, fumonisin, okratoksin A, citrinin, alterneria, patulin, T-2 / HT-2 ve zearalenondur.

Mikotoksinlerin Zararlı Etkileri Nelerdir?

Mikotoksinler tahıl kalitesini etkiler, hayvanların üretkenliğini azaltır ve insanlar, üretim hayvanları ve evcil hayvanlar için önemli sağlık ve gıda güvenliği riskleri oluşturur.

Mikotoksinlerin, küflü tahılları yiyen tavukların, ineklerin, atların ve diğer hayvanların sağlığını ve gelişimini etkilediği iyi bilinmektedir. Kronik mikotoksin tüketiminin belirtileri bağışıklık sisteminin zayıflamasından karaciğer kanserine kadar değişmektedir. Tahıllarda mikotoksin testi, insan sağlığı üretim hayvanları için hayati önem taşır.

Mikotoksin Tespiti Hangi Ürünlerde Gerçekleştirilebilir?

Gıda

• Mısır, buğday, çavdar, arpa
• Hububat
• Ekmek ve kurabiyeler
• Kurutulmuş meyveler
• Kabuklu yemişler, taneler ve unlar
• Baharatlar
• Süt ve süt ürünleri
• Kahve, kakao
• Bebek maması
• Et ve et ürünleri
• Yumurta ve kümes hayvanı ürünleri
• Sıvı yağlar ve katı yağlar
• Hazır yemek
• Şekerleme
• Diyet yiyecek
• Gıda katkı maddeleri
• Meyve ve sebzeler
• Tahıllar ve tahıl ürünleri

Gıda dışı

• Evcil Hayvan gıda
• Hayvan yemi
• İlaçlar

MİKOTOKSİN ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300