Gıda ve Yemlerde Mikotoksin Tespiti: Risk Yönetimi ve Güvenlik
Mikotoksin Çeşitleri Nelerdir? Gıda ve Yemlerde Mikotoksin Tespiti
Mikotoksinler Nedir?
Mikotoksinler: Küf mantarlarının (mantarlar) ürettiği, gıda ve yemlerde bulunan doğal bileşiklerdir. Genellikle bu türler, uygun sıcaklık ve nem koşullarında gelişir ve mikotoksin üretirler.
En Yaygın Mikotoksinler
-
- Aflatoksinler: Aspergillus türleri tarafından üretilir ve özellikle fıstık, fındık, tahıllar gibi ürünlerde bulunabilir. Aflatoksin B1, en toksik formudur.
- Okratoksin A: En sık görülen mikotoksinlerden biridir ve kahve, üzüm, tahıllar gibi ürünlerde bulunabilir.
- Deoksinivalenol (DON): Buğday, arpa gibi tahıllarda görülür ve aynı zamanda Zearalenon gibi etkiler de oluşturabilir.
- Fumonisinler: Mısırda bulunur ve kanserojen etkileri nedeniyle önemli bir risk oluşturur.
- T-2 Toksin: Tahıllarda, özellikle buğday ve yulaf gibi ürünlerde bulunur.
İnsanlarda ve hayvanlarda çeşitli sağlık etkileri vardır. Mikotoksinler gıda tedarikine girdiğinde, zincirin her noktasında hasara yol açabilirler. Çiftçilerden tahıl değirmenlerine ve tahıl tüketicilerine kadar herkesi etkiler.
Tahıllar, mahsulün büyümesi sırasında veya tahılın depolanması sırasında mikotoksinlerle kirlenebilir ve bu da gıda tedarik zincirinin her aşamasında mikotoksin testi yapma ihtiyacını ortaya çıkarır. En önemli mikotoksinler aflatoksin, deoksinivalenol, fumonisin, okratoksin A, citrinin, alterneria, patulin, T-2 / HT-2 ve zearalenondur.
Mikotoksinlerin Zararlı Etkileri Nelerdir?
Mikotoksinler tahıl kalitesini etkiler, hayvanların üretkenliğini azaltır ve insanlar, üretim hayvanları ve evcil hayvanlar için önemli sağlık ve gıda güvenliği riskleri oluşturur.
Mikotoksinlerin, küflü tahılları yiyen tavukların, ineklerin, atların ve diğer hayvanların sağlığını ve gelişimini etkilediği iyi bilinmektedir. Kronik mikotoksin tüketiminin belirtileri bağışıklık sisteminin zayıflamasından karaciğer kanserine kadar değişmektedir. Tahıllarda mikotoksin testi, insan sağlığı üretim hayvanları için hayati önem taşır.
Mikotoksin Tespiti Hangi Ürünlerde Gerçekleştirilebilir?
Gıda Ürünleri
- Mısır, buğday, çavdar, arpa
- Hububat
- Ekmek ve kurabiyeler
- Kurutulmuş meyveler
- Kabuklu yemişler, taneler ve unlar
- Baharatlar
- Süt ve süt ürünleri
- Kahve, kakao
- Bebek maması
- Et ve et ürünleri
- Yumurta ve kümes hayvanı ürünleri
- Sıvı yağlar ve katı yağlar
- Hazır yemek
- Şekerleme
- Diyet yiyecek
- Gıda katkı maddeleri
- Meyve ve sebzeler
- Tahıllar ve tahıl ürünleri
Gıda Dışı Ürünler
- Evcil Hayvan gıda
- Hayvan yemi
- İlaçlar
Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Gıda ve Yemlerde Mikotoksin Tespiti kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Silaj Yemlerde Mikotoksin Tayini konusunda da hizmet vermekteyiz.
Daha fazla bilgi için bize ulaşın.
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.