BLOG

Hayvansal Gıdalarda Antibiyotik Tayini: Varlığının Tespiti ve Önemi

Hayvansal Gıdalarda Antibiyotik Tayini: Varlığının Tespiti ve Önemi

Hayvansal Gıdalarda Antibiyotik Tayini: Varlığının Tespiti ve Önemi


Gıdada Antibiyotik Varlığı

 

Çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen ve hem gıda güvenliği hem de halk sağlığı açısından önemli bir konudur.

Antibiyotiklerin Gıdalarda Bulunma Nedenleri

Hayvansal Ürünlerde Antibiyotik Kullanımı: Tarımda kullanılan antibiyotikler, özellikle süt ve et üretiminde hayvanların sağlığını korumak amacıyla uygulanır. Ancak, bu antibiyotikler hayvanların vücutlarında kalabilir ve gıdalar yoluyla insanlara geçebilir. Aynı zamanda hayvanların hastalıklarını tedavi etmek veya hastalıklardan korumak için antibiyotikler kullanılır.

Gıda İşlemede Antibiyotik Kalıntıları: İşleme sırasında antibiyotik kalıntıları gıda ürünlerine geçebilir. Bu, doğru ve uygun işleme yöntemleri kullanılmadığında meydana gelebilir.

 

Gıdada Antibiyotik Kalıntısı

 

Sağlık Riskleri: Antibiyotik kalıntıları, insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Uzun süreli maruziyet, antibiyotik direncinin gelişimine katkıda bulunabilir ve bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Gıda Güvenliği: Gıda ürünlerinde antibiyotik kalıntıları, gıda güvenliği standartlarına göre belirli sınırların üzerinde olmamalıdır.

 

Hayvansal Gıdalarda Antibiyotik Tayini

 

Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması Ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği kapsamında Veteriner ilaçları; “Hayvanları tedavi, koruma ve teşhis amacıyla veya hayvanın davranış ya da fizyolojik fonksiyonlarını değiştirmek amacıyla uygulanan farmakolojik maddeleri” olarak tanımlanmaktadır.

Modern biyoteknoloji ve kimyasal sentezlerle üretilen antibiyotikler, mikroorganizmaları öldürebilir veya büyümelerini engelleyebilir. Ancak süt, yumurta ve et gibi hayvansal ürünlerde antibiyotik varlığı insanlar için potansiyel sağlık riski oluşturmaktadır. Hayvan tedavilerinde antibiyotik kullanımı kaçınılmazdır. Ancak yasal olarak bekleme süresinin ihlal edilmesi, antibiyotik miktarının düzenlemelere uygun olmaması gibi durumlarda elde edilen gıdalarda antibiyotik kalıntılarına rastlanabilir.

Öncelikle antibiyotik kalıntısı tüketilecek hayvanın hastalık geçirdiğini ve iyileşme sürecinin tamamlamadığını gösterir. Ayrıca gıdalarda antibiyotik varlığı potansiyel kanserojen, alerjik ve toksik özellikleri nedeniyle halk sağlığını tehdit eder. Ayrıca fermente ürünlerde gıda kalitesinde düşüklüğe neden olabilir. İlgili yönetmelik ve yasal zorunluluklar kapsamında Maksimum Kalıntı Limitleri belirlenmiştir.

Gıdada Gıdalarda Antibiyotik Tayini konusunda tüm sorularınız için Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak uzman ve yetkili ekibimizle irtibata geçebilirsiniz. Aynı zamanda Ette Tür Tayini konusunda da hizmet vermekteyiz, detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300