BLOG

Gıdalarda Antibiyotik Tayini

Gıdalarda Antibiyotik Tayini

Gıdalarda Antibiyotik Tayini

Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması Ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği kapsamında Veteriner ilaçları; “Hayvanları tedavi, koruma ve teşhis amacıyla veya hayvanın davranış ya da fizyolojik fonksiyonlarını değiştirmek amacıyla uygulanan farmakolojik maddeleri” olarak tanımlanmaktadır.

Modern biyoteknoloji ve kimyasal sentezlerle üretilen antibiyotikler, mikroorganizmaları öldürebilir veya büyümelerini engelleyebilir. Ancak süt, yumurta ve et gibi hayvansal ürünlerde antibiyotik varlığı insanlar için potansiyel sağlık riski oluşturmaktadır. Hayvan tedavilerinde antibiyotik kullanımı kaçınılmazdır. Ancak yasal olarak bekleme süresinin ihlal edilmesi, antibiyotik miktarının düzenlemelere uygun olmaması gibi durumlarda elde edilen gıdalarda antibiyotik kalıntılarına rastlanabilir.

Öncelikle antibiyotik kalıntısı tüketilecek hayvanın hastalık geçirdiğini ve iyileşme sürecinin tamamlamadığını gösterir. Ayrıca gıdalarda antibiyotik varlığı potansiyel kanserojen, alerjik ve toksik özellikleri nedeniyle halk sağlığını tehdit eder. Ayrıca fermente ürünlerde gıda kalitesinde düşüklüğe neden olabilir. İlgili yönetmelik ve yasal zorunluluklar kapsamında Maksimum Kalıntı Limitleri belirlenmiştir.

6300