BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Yenilebilir katı ve sıvı yağlar, beslenmenin vazgeçilmezleridir. Ancak yenilebilir katı ve sıvı yağlar gıdalarda oksitlenme veya asitlenme riski taşır. Oksitlenme veya asitlenme durumlarında gıdaların kalitesi düşer. Bu durum sağlık sorunlarına neden olur. Şu anda yenilebilir katı ve sıvı yağlarda oksidasyonu önlemenin en iyi yollarından biri antioksidan ilavesidir.
Bütillenmiş hidroksitoluen (BHT), bütillenmiş hidroksianisol (BHA), tert ‑bütilhidrokinon (TBHQ) yenilebilir katı ve sıvı yağlarda yaygın olarak kullanılan antioksidanlardandır.
Antioksidan potansiyellerine göre şu şekilde sıralanabilir: BHT > BHA ≈ TBHQ
BHT, BHA, TBHQ antioksidanları, birçok gıda maddesinde bulunabilir. Türk Gıda Kodeksi Renklendiriciler Ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği kapsamında diğer antioksidanlar için belirlenen en yüksek değer aşağıdaki gibidir.
E 319 Tersinir bütil hidrokinon (TBHQ), E 320 Bütillendirilmiş hidroksianisol (BHA), E 321 Bütillendirilmiş hidroksitoluen (BHT) kodlu antioksidanlar için en yüksek limitler:
- Katı ve sıvı kızartma yağları (karma prina yağı hariç), balık yağı, sığır, kanatlı hayvanlar ve koyun yağı: Yağ üzerinden TBHQ ve BHA - 200 mg/kg, BHT - 100 mg/kg
- Hazır kek karışımları, tahıl bazlı çerezler, otomatik satış makineleri için süttozu, toz çorba ve et/tavuk/balık suları, soslar, kurutulmuş et, işlenmiş sert kabuklu meyveler, ön pişirme yapılmış tahıllar: Yağ üzerinden TBHQ ve BHA - 200 mg/kg
- Çeşni verici maddeler: Yağ üzerinden BHA - 200 mg/kg
- Kurutulmuş patates: TBHQ ve BHA - 25 mg/kg
- Sakız: TBHQ, BHT ve BHA - 400 mg/kg
- Esansiyel yağlar: TBHQ ve BHA - 1000 mg/kg
- Esansiyel yağlar haricindeki aromalar: TBHQ ve BHA - 200 mg/kg
Gıdalarda Antioksidan (BHT, BHA, TBHQ) Tayini için Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarı ile iletişime geçebilirsiniz.