BLOG

Gıdalarda GDO Tespiti

Gıdalarda GDO Tespiti Hangi Tarım Ürünlerinde, Neden Yapılır?

Gıdalarda GDO Tespiti

Genetiği değiştirilmiş organizmaların tespiti, tahıl yetiştiricilerinin, tedarikçilerinin, işleyicilerin ve tüketicilerin, gıda üretiminin her aşamasında bitkilerin genetik kimliğini belirlemesine ve izlemesine yardımcı olur.

Günümüzde mısır, pamuk, pirinç, soya fasulyesi, kanola ve yonca dahil olmak üzere birçok tarım ürünü herbisit toleransı, böcek direnci, çevresel stres toleransı veya çıktı özellikleri sağlayarak verim potansiyelini veya mahsul değerini artıran birden fazla GDO çeşidi içermektedir.

GDO test özellikle GDO’suz ürün üreticilerinin çapraz tozlaşma nedeniyle istenmeden de olsa genetiği değiştirilmiş bitkiler içerebileceğinden dolayı GDO testi yaptırabilir. Bu testler sayesinde tarlada herhangi bir kontaminasyon varsa tespit edilir ve GDO’suz mahsul bütünlüğü korunmuş olur.

Gıdalarda yapılan GDO analizlerinde bazı önemli noktalar vardır. Öncelikle numunenin bitkinin doğru kısmından alınması gerekmektedir. Büyüyen bir bitkiden bir yaprak, tohum ya da tahıl numuneleri GDO tespiti için yeterlidir.

Yığın tahıl hem protein tabanlı hem de DNA tabanlı yöntemler kullanılarak test edilebilir, ancak işlenmiş tahıllar, gıda işleme sırasında protein denatürasyonu nedeniyle yalnızca DNA tabanlı yöntemler kullanılarak test edilebilir.

GDO Taraması: Çeşitli GDO'ların tespiti için hızlı ve uygun maliyetli yöntem. GDO'ların belirli bir tanımı yok
GDO Tanımlama: GDO'ların farklı genetik modifikasyonlarının tanımlanması veya hatta tek transgenik GDO olaylarının tanımlanması
GDO Miktar Tayini: Numunelerde GDO içeriğinin ölçümü

GDO ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300