BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Perklorat: Gübrelerde ve bazı endüstriyel işlemlerde kullanılan bir kimyasal olup, tarım yoluyla toprağa ve suya karışabilir. Doğal oluşum süreçleriyle atmosferde de oluşabilen perklorat, sulama suyu ve gıda yoluyla insanlara ulaşabilir. Yüksek seviyelerde maruz kalındığında tiroid bezinin iyot alımını engelleyerek hormon dengesini bozabilir, bu yüzden çevresel kirlilik açısından dikkatle izlenmesi gereken bir bileşiktir.
Perkloratın yaygın kullanımı ve çevrede uzun süre kalabilmesi, insan sağlığı ve çevre için risk oluşturmaktadır. Bu nedenle, kontrol altına alınması ve gıda ürünlerindeki seviyelerinin izlenmesi önemlidir. Özellikle yapraklı sebzeler, kök sebzeler, süt ve süt ürünleri ve içme suyu perklorat içerebilir. Son zamanlarda Avrupa’da gazlı içeceklerde yüksek oranda tespit edilmiş olup ürünler raflardan toplatılmıştır.
Perklorat söz konusu olduğunda, LC-MS/MS, özellikle yiyecek ve su gibi karmaşık matrislerde, tespiti ve ölçümü için altın standart olarak kabul edilir. Çok düşük konsantrasyonlarda, bazen milyarda bir parça (ppb) seviyelerinde bulunabilir ve bu da tespitini zorlaştırır. LC-MS/MS, bu eser seviyelerde bile perkloratı tespit edebilir ve ölçebilir ve böylece doğru sonuçlar sağlar.
Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’nde Bebek ve devam formülleri 2025 yılı itibari ile limitler belirtilmiş olup, meyveler, sebzeler, çaylar (kurutulmuş ürünler), tahıl ve tahıldan elde edilen ürünler, ek gıdalar, bebek formülü ve devam formülleri için 2026 yılı içinde limitleri geçerli olacaktır.
Nanolab olarak ileri teknoloji LC-MS/MS cihazımız ve yetkin personellerimiz ile Perklorat Analizlerini gerçekleştirmekteyiz.
Daha fazla bilgi için bize ulaşın.
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.