BLOG

Gıdalarda Poli Aromatik Hidrokarbonlar (PAH) Tayini: Güvenli Gıda

Gıdalarda Poli Aromatik Hidrokarbonlar (PAH) Tayini

Gıdalarda Poli Aromatik Hidrokarbonlar (PAH) Tayini: Güvenli Gıda

Poli Aromatik Hidrokarbonlar (PAH) Nedir?

  • PAH'lar: Yakıtların ve organik maddelerin yanması sırasında oluşan bileşiklerdir. Yüksek sıcaklıklarda bu maddeler, yanma reaksiyonları sonucu havaya ve çevreye yayılır.
  • Kaynakları: Yüksek sıcaklıkta pişirme işlemleri (barbekü, mangal), sigara dumanı, kömürle pişirme ve endüstriyel işlemler PAH’ların yaygın kaynaklarıdır.
  • Sağlık Riski: PAH’lar, kanserojen özellikleriyle bilinir ve insanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturur.

PAH’lar karasal ve sucul ekosistemlerde uzun süreli kalabilen, insan kaynaklı organik maddelerin yanması ile oluşmaktadır. PAH’lar hava, su, toprak ve gıdaya karışarak insan sağlığının büyük oranda tehdit edebilecek önemli çevresel kirleticilerdir. Pişirme fırınları, kömür ve odun sobaları, sigara dumanı, fabrikalar, petrol ve petrol ürünleri, motorlu araçlar; PAH oluşumuna neden olan başlıca kaynaklardır. Polisiklik aromatik hidrokarbonların toksik, kanserojenik ve mutajenik özellikleri nedeniyle insan sağlığı için tehlikelidir. İnsanların PAH bileşenlerine maruz kalması durumunda akciğer, mesane, mide, prostat ve pankreas kanseri riski yüksek olmaktadır.

Hangi Gıdalarda PAH Analizi Yapılır?

PAH tayini, genellikle aşağıdaki gıda ürünlerinde yapılır:

  1. Izgara veya Barbekü Ürünleri: Barbekü etleri, mangal köfteleri gibi yüksek ısıda pişirilen gıdalarda PAH kontaminasyonları daha yaygındır.
  2. İşlenmiş Et Ürünleri: Sosis, jambon gibi yüksek ısıda işlenen et ürünlerinde PAH tayini yapılır.
  3. Balık ve Deniz Ürünleri: Mangalda pişirilen veya tütsülenmiş balıklar ve deniz ürünleri, PAH içerebilir.
  4. Yağlar ve Yağlı Gıdalar: PAH’lar, özellikle yağ ve yağ içeriği yüksek gıdalarda bulunabilir.
  5. Baharatlar ve Tütsülenmiş Gıdalar: Tütsülenmiş baharatlar, kurutulmuş etler ve balıklarda PAH analizi yapılır.

Benzo(a)piren, kanserojen olduğu belirlenen ilk polisiklik aromatik hidrokarbon türüdür ve üç farklı toksisiteye neden olmaktadır. Toksisiteleri baz alınarak belirlenen ve en fazla denk gelinen PAH’lar:
  • benzo(a)antrasen
  • benzo(a)piren
  • benzo(b)floranten
  • krisen

Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Gıdalarda Poli Aromatik Hidrokarbonlar (PAH) Tayini kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Dioksin Analizi konusunda da hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                                                                         
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300