BLOG

Gıdalarda Poli Aromatik Hidrokarbonlar (PAH) Tayini

Gıdalarda Poli Aromatik Hidrokarbonlar (PAH) Tayini

Gıdalarda Poli Aromatik Hidrokarbonlar (PAH) Tayini

PAH’lar karasal ve sucul ekosistemlerde uzun süreli kalabilen, insan kaynaklı organik maddelerin yanması ile oluşmaktadır. PAH’lar hava, su, toprak ve gıdaya karışarak insan sağlığının büyük oranda tehdit edebilecek önemli çevresel kirleticilerdir.

Pişirme fırınları, kömür ve odun sobaları, sigara dumanı, fabrikalar, petrol ve petrol ürünleri, motorlu araçlar; PAH oluşumuna neden olan başlıca kaynaklardır.

Polisiklik aromatik hidrokarbonların toksik, kanserojenik ve mutajenik özellikleri nedeniyle insan sağlığı için tehlikelidir. İnsanların PAH bileşenlerine maruz kalması durumunda akciğer, mesane, mide, prostat ve pankreas kanseri riski yüksek olmaktadır.

Benzo(a)piren, kanserojen olduğu belirlenen ilk polisiklik aromatik hidrokarbon türüdür ve üç farklı toksisiteye neden olmaktadır. Toksisiteleri baz alınarak belirlenen ve en fazla denk gelinen PAH’lar:

- benzo(a)antrasen
- benzo(a)piren
- benzo(b)floranten
- krisen

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300