BLOG

Gıdalarda Renk Tayini

Gıdalarda Renk Tayini

Gıdalarda Renk Tayini

Gıda kalitesinin belirlenmesi için çeşitli analiz ve kontroller gerçekleştirilir. Bu çalışmalarkapsamında kimyasal analizler, fiziksel analizler ve organoleptik analizler gerçekleştirilmektedir. Organoleptik analizler; görme, koklama, tatma, dokunma, işitme gibi duyusal özelliklerin belirlenmesi için gerçekleştirilmektedir.

Gıdalarda kalite göstergesi ve tüketici tarafından kabul edilebilirliğini belirlemek için ilk dikkat edilen nokta rengidir. Gıdalarda renk, basit bir renk şeması ile ya da enstrümantasyon yöntemiyle belirlenebilir.

Kolorimetre kullanılarak gıdalarda renk tayini yapılmaktadır. Kolorimetre kullanımı ile gıdalarda renk değeri L*, a* ve b* değerlerine göre raporlanabilir.

L* değeri, siyahtan beyaza kadar olan açıklık derecesini belirtir. 0 – 100 arasında değer verir.
a* değeri, negatif a ise renk yeşil, pozitif a ise kırmızıdır. -127 ila +127 arasında değer verir.
b* değeri, negatif b ise renk mavi, pozitif b ise sarıdır. -127 ila +127 arasında değer verir.

Gıdalarda Renk Tayini için Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarına danışınız.

6300