BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Şeker, günlük olarak bol miktarda tüketilmekte ve ölçüsüz tüketimi bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu durum tatlandırıcılara yönelmeye neden olmuştur.
Tatlandırıcılar, aynı miktardaki şekerden daha tatlı, az enerji içeren ve şekerin yerine kullanılan kimyasal maddelerdir. Kimyasal özellikleri nedeniyle tat alma reseptörlerine bağlanabilirler.
Tatlandırıcıların tatlılık dereceleri ölçümünde kullanılan sayısal değerler %3 veya %4 sakkaroz çözeltisi baz alınarak gerçekleştirilir.
Genel olarak gıdalarda kullanılan tatlandırma maddeleri sakkaroz içeren maddelerdir. Bu tatlandırıcılar:
- Sorbitol
- Mannitol
- Ksilitol
- Eritritol
- Asesülfam
- Aspartam
- Siklamat
- Sakkarin
- Alitam
- Thaumatin
- Dulkin
- Neotime
Tatlandırıcılar ilk olarak şeker hastalarının tüketimi için kullanılsa da günümüzde şeker hastaları dışında fazla kilo problemi yaşayanlar da tüketmektedir.
Yapay Tatlandırıcılar ve Tatlılık Dereceleri
Tatlandırıcılar | Şekere Göre Tatlılık Oranları |
Asesülfam- K | 200x |
Aspartam | 180x |
Neotam | 7000x |
Sakkarin | 300x |
Sükraloz | 600x |