BLOG

Gıdalarda Tatlandırıcı Tayini

Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Nelerdir? Neden Kullanılır?

Gıdalarda Tatlandırıcı Tayini

Şeker, günlük olarak bol miktarda tüketilmekte ve ölçüsüz tüketimi bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu durum tatlandırıcılara yönelmeye neden olmuştur.
Tatlandırıcılar, aynı miktardaki şekerden daha tatlı, az enerji içeren ve şekerin yerine kullanılan kimyasal maddelerdir. Kimyasal özellikleri nedeniyle tat alma reseptörlerine bağlanabilirler. Tatlandırıcıların tatlılık dereceleri ölçümünde kullanılan sayısal değerler %3 veya %4 sakkaroz çözeltisi baz alınarak gerçekleştirilir.

Genel olarak gıdalarda kullanılan tatlandırma maddeleri sakkaroz içeren maddelerdir. Bu tatlandırıcılar:

- Sorbitol
- Mannitol
- Ksilitol
- Eritritol
- Asesülfam
- Aspartam
- Siklamat
- Sakkarin
- Alitam
- Thaumatin
- Dulkin
- Neotime

Tatlandırıcılar ilk olarak şeker hastalarının tüketimi için kullanılsa da günümüzde şeker hastaları dışında fazla kilo problemi yaşayanlar da tüketmektedir.

Yapay Tatlandırıcılar ve Tatlılık Dereceleri

Tatlandırıcılar Şekere Göre Tatlılık Oranları
Asesülfam- K 200x
Aspartam 180x
Neotam 7000x
Sakkarin 300x
Sükraloz 600x


MEVZUATA UYGUNLUK ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300