BLOG

Gluten İndeksi Tayini

Gluten İndeksi Tayini

Gluten İndeksi Tayini

Gluten indeksi (GI), gluten kalitesi ve miktarının belirlenmesini sağlayan buğday proteininin bir ölçümü olarak tanımlanabilir. Buğday unu başta olmak üzere çeşitli unlarda glüten miktarının belirlenmesi önemlidir. Ekmek üretimi ya da çeşitli hamur işlerinde kullanılacak unlarda glüten miktarı doku özellikleri hakkında bilgi almak için önemlidir.

Gluten indeksi tayini sonucu;
- Gluten miktarı 80 – 100 arasındaysa güçlü bir gluteni belirtirken,
- 50’nin altındaki gluten miktarı yumuşak bir gluteni belirtir.

Un üretiminde kullanılacak buğdayın kalite kontrolünde gluten indeksi yapılmaktadır. Aynı şekilde gluten intoleransı ve çölyak hastalığına sahip insanlar için özel üretim gıda ürünlerinde de gerçekleştirilebilir.

6300