BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Helal gıda, Müslümanlar için özellikle de gayrimüslim toplumlarda yaşayan müslümanlar için önemli bir konudur. Öncelikle helal gıda kavramını iyi anlamak gerekir.
Helal Gıda; islam dini şartları doğrultusunda helal, sağlıklı, temiz gıda gerekliliklerine uygun olarak kesilen, üretilen tüm gıdalar olarak tanımlanmaktadır. Helal gıda denilince ilk olarak akla et ve et ürünleri gelse de helal kavramı tüm gıdaları kapsamaktadır.
Helal gıda belgelendirme işlemleri özellikle son zamanlarda ülkemizde de önemli bir konu olmuştur. Helal gıda belgesi, gıda firmalarına belirli şartlar ve koşulların sağlanması doğrultusunda gerçekleştirilmelidir.
Helal Gıda Belgeleri;
- Helal Uygunluk Belgesi
- Helal Kesim Belgesi
- Helal Parti Malı Uygunluk Malı
Helal Gıda Belgelendirilmesi Yapılan Ürün Grupları;
- Et ve et ürünleri
- Süt ve süt ürünleri
- Yumurta ve yumurta ürünleri
- Tahıl ve tahıl ürünleri
- Bitkisel ve hayvansal kökenli sıvı - katı yağlar
- Meyve ve sebzeler ve ürünleri
- Şeker ve şekerleme ürünleri
- Meşrubat (Alkolsüz içecekler)
- Bal ve yan ürünleri
- Besin takviyeler
- Genetiği değiştirilmiş (GDO) gıdalar
- Gıda katkı maddeleri
- Balık ve balık ürünleri, su ve diğer ürünleri
- Ambalaj malzemeleri
- Gıda hizmet ve tesisleri
- Helal Kozmetik
Yukarıda belirtilen ürün kategorileri kapsamında üretim alanlarına yapılan denetim ve değerlendirmelerin dışında belirli test işlemlerinden geçmesi gerekmektedir. Ürün içerisinde alkol ve türevleri, domuz eti ve domuzdan mamül ürünler bulunmamalıdır. Bunların dışında et ürünlerinin helal kesim ile elde edilen etten üretilmiş olması gerekmektedir.
Helal ürün kavramı önemli bir konu olup, test ve sertifikasyon süreci dikkatli bir şekilde yürütülmelidir.