BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Süt ve süt ürünlerinde tüketiciye ulaşana kadar birçok test ve analizlerden geçmektedir. Gerçekleştirilen analizlerden biri de “Hidrojen Peroksit Analizi”dir.
Hidrojen peroksit sütlerde birçok amaçla kullanılmaktadır:
- Sütün depolanması ve taşınması sırasında bozulmasını önlemek
- Isı ve zaman normunu kısaltmak
- Peynirlerde görülen hataları önlemek
- Peynir suyunun bozulmasını önlemek
- Salamura ve aseptik paketleme materyalini mikroorganizmalardan arındırmak
Hidrojen peroksit, düşük konsantrasyonlarda kullanıldığında süt bileşenlerine çok etkileri yoktur. Ancak, %0,1 oranından fazla kullanılması durumunda aminoasitlerde değişiklikler meydana gelebilir. Metionin, tirozan ve triptofanın hidrojen peroksit ile oksidasyona uğraması ile proteinlerin biyolojik değeri azalabilir. Süt bileşiminde bulunan C vitamini hidrojen peroksitten etkilenebilir.
Bu nedenlerden dolayı sütte hidrojen peroksit analizi gerçekleştirilmektedir.