BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Hidroksimetil Furfural (HMF), Maillard reaksiyonu sonunda ya da asitli ortamda heksozun parçalanması ile ortaya çıkan bir ara üründür. Genellikle bal, süt, Bal, reçel, meyve suyu ve pekmez gibi gıda ürünlerinde bulunan HMF, ürünlerin kalitesi ve raf ömrü hakkında bilgi sağlar. Kalite kriteri olarak kabul edilir. Yüksek HMF seviyeleri, özellikle gıda ürünlerinin ısıl işlemler sırasında kötüleştiğinin bir göstergesi olabilir ve bu durum, gıdanın tazeliği ve besin değeri açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Yapılan çalışmalar sonucunda Hidroksimetil Furfural (HMF) ‘ın yüksek toksik etkiye neden olduğu tespit edilmiştir. Yüksek dozda alınması durumunda insan vücudu üzerinde üst solunum, göz, deri ve mukozada tahriş, genotoksik etki ve tümör oluşumunu tetikleme gibi riskli yan etkileri bulunmaktadır. Hidroksimetil Furfural (HMF) özellikle balda saflık kriteri olarak tayin edilmektedir. Bal içerisinde Hidroksimetil Furfural (HMF) tespiti, balda tağşiş yapıldığının göstergesi kabul edilir.HMF tayini, gıda ürünlerinin kalitesinin değerlendirilmesi ve güvenliğinin sağlanması için kritik bir analizdir. Aşağıdaki nedenlerle HMF tayini yapılır:
Kalite Kontrolü: HMF seviyesi, gıda ürünlerinin ısıl işlem geçmişini ve kalitesini gösterir. Yüksek HMF, ürünün aşırı ısıl işleme tabi tutulduğunun veya saklama koşullarının yetersiz olduğunun bir göstergesi kabul edilir.
Raf Ömrü Değerlendirmesi: Gıda ürünlerinde HMF miktarındaki artış, ürünün tazeliğinin azaldığını gösterir.
Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Gıdada HMF Tayini kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Raf Ömrü Çalışmaları konusunda da hizmet vermekteyiz.
Daha fazla bilgi için bize ulaşın.
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.