BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Sabunlaşma, yağ ve yağ asitlerinin bir alkali ile reaksiyona girerek sabun ve gliserol oluşturduğu kimyasal bir süreçtir. Sabunlaşma derecesi, bir yağın veya yağ türevinin özelliklerini ve saflığını belirlemek için kritik bir parametredir.
ISO 1067 standardı, yağların içeriğindeki sabunlaşamayan maddelerin miktarını belirlemeyi amaçlar. Bu analiz, yağın saflık seviyesini ve kalite özelliklerini değerlendirirken oldukça önemlidir. ISO 1067 standardı, sabunlaşamayan, sabunlaşmamış ve sabunlaşabilen içeriklerin tayini için bir yöntemi kapsar. Standart kapsamındaki bu yöntem, serbest yağ asitleri dışındaki, heksan veya hafif petrolde çözünen (sabunlaştırılamaz + sabunlaştırılamaz madde) ve sabunlaştırılabilen (sabunlaştırılamaz sabunlaştırılabilir madde) ürünlerin içeriklerinin belirlenmesi için geçerlidir. Yöntem, sterol veya uzun zincirli alkollerle zenginleştirilmiş sabunlara veya parfüm içeren sabunlara uygulanmaz.
Test yönteminin prensibi, heksan içinde çözünen maddenin ekstraksiyonu ve potasyum hidroksit çözeltisi ile ayrılan serbest yağ asitlerinin titrasyonudur. Bu şekilde nötralize edilen heksan içinde çözünen ürünlerin sabunlaştırılması ve sabunlaştırılamayan maddenin heksan ile ekstraksiyonu şeklinde sonuç elde edilir.