ISO 16654: Escherichia coli O157 Aranması ve Gıda Güvenliği
Escherichia coli 0157'nin saptanması için yatay yöntem
Escherichia coli O157 Nedir?
Escherichia coli O157, Shiga toksini üreten bir E. coli türüdür. Bu bakteri türü, özellikle aşağıdaki gıdalarda bulunabilir:
- Çiğ et ve et ürünleri,
- Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri,
- Çiğ sebzeler ve meyveler (özellikle kontamine suyla sulananlar).
E. coli O157, insanlar üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde hayatı tehdit edebilecek hemolitik üremik sendrom (HUS) gibi durumlara neden olabilir.
Gıda ve Yemlerde Escherichia coli O157 Aranması
İnsan tüketimi veya hayvan yeminde yatay yöntemle Escherichia coli O157 Aranması “ISO 16654” standardı kapsamında gerçekleştirilmektedir. ISO 16654 standardı kapsamında Escherichia coli O157 tanımı: Standartta kullanılan plaklama ortamının yüzeyinde tipik koloniler oluşturan, indol üreten ve özellikle O157 antijenine karşı antiserum ile aglütine olan mikroorganizmalardır.
ISO 16654 Analiz Prensibi
ISO 16654 kapsamında Escherichia coli O157'nin saptanması dört aşamada gerçekleştirilir:
- 41,5 °C ± 1 °C'de 6 saat ve ardından 12 saat - 18 saat süreyle inkübasyon ile novobiyosin (mTSB + N) içeren modifiye edilmiş tripton soya suyu içinde homojenleştirilmiş test kısmının zenginleştirilmesi.
- E. coli O157'ye karşı antikorlarla kaplı immünomanyetik parçacıklar aracılığıyla mikroorganizmaların ayrılması ve konsantrasyonu.
- CT-SMAC (Sefiksim tellürit sorbitol MacConkey agar) üzerine yapışan bakterilerle immünomanyetik partiküllerin alt kültürü yoluyla izolasyon ve kullanıcının ikinci bir seçici izolasyon agar seçimi.
- CT-SMAC'den sorbitol-negatif kolonilerin ve ikinci izolasyon agarında tipik E. coli O157 kolonilerinin indol üretimi ve E. coli O157 antiserum ile aglütinasyon yoluyla doğrulanması.
Normatif Standartlar
- ISO 6887-1, Gıda ve hayvan yemlerinin mikrobiyolojisi - Mikrobiyolojik inceleme için test numunelerinin hazırlanması, ilk süspansiyon ve ondalık seyreltiler - Bölüm 1: İlk süspansiyonun ve ondalık seyreltilerin hazırlanması için genel kurallar.
- ISO 7218, Gıda ve hayvan yemlerinin mikrobiyolojisi - Mikrobiyolojik incelemeler için genel kurallar.
Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Balıkta Histamin Analizi kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Tavuk Eti Ürünlerinde Amonyak Tayini konusunda da hizmet vermekteyiz.
Daha fazla bilgi için bize ulaşın.
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.