BLOG

ISO 663: Çözünmeyen yabancı madde içeriğinin tayini

ISO 663: Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar - Çözünmeyen yabancı madde içeriğinin tayini

ISO 663: Çözünmeyen yabancı madde içeriğinin tayini

ISO 663 Standardının Kapsamı Nedir?

 

ISO 663, uluslararası standartlar örgütü (ISO) tarafından yayımlanan bir standarttır ve yağ içeriği tayini ile ilgilidir. Tam adı "Animal and vegetable fats and oils -- Determination of insoluble impurities content" olan bu standart, hayvansal ve bitkisel yağlar ve yağların çözünmeyen saf olmayan maddelerin miktarının belirlenmesi için yöntemleri tanımlar.

Standartın Amacı:

  • Bu standart, yağların ve yağların kalitesini belirlemek için çözünmeyen saf olmayan maddelerin (katı yabancı maddeler, kum, tortu vb.) belirlenmesi amacıyla kullanılır.
  • Özellikle gıda sanayiinde, kozmetik ve farmasötik ürünlerde kullanılan yağların saflığının ve kalitesinin kontrol edilmesinde önemlidir.

Uygulama Alanı:

  • Hayvansal yağlar (örneğin, tereyağı, domuz yağı).
  • Bitkisel yağlar (örneğin, zeytinyağı, ayçiçek yağı).

Yöntemin Temel Prensibi:

  • Yağ numunesi belirli bir çözücü (genellikle organik çözücüler) içinde çözülür.
  • Çözünmeyen maddeler filtrelenir, kurutulur ve tartılır.
  • Elde edilen saf olmayan maddelerin kütlesi, numunenin toplam kütlesine oranlanarak yüzdesi hesaplanır.

 

ISO 663 Standardı Kapsamında Analiz Edilen Ürünler Nelerdir?

 

Özellikle süt ve süt ürünleri ya da süt ve süt ürünlerinden elde edilen yağlarda bu standarda uygun olarak test işlemleri gerçekleştirilebilir. Söz konusu yağlarda safsızlık olarak ifade edilen maddeler; mekanik safsızlıklar, mineral maddeler, Karbonhidratlar, azotlu maddeler, kalsiyum sabunları, ya asidi laktonları, çeşitli reçineler, oksitlenmiş yağ asitleri, hidroksi asitleri ve bu maddelerin gliseritleri yer alır.

Eğer çözünmeyen safsızlıkların içeriğine sabun ya da oksitlenmiş yağ asitlerinin dahil edilmesi istenmiyorsa farklı bir solvent ya da prosedür kullanılması gerekebilir. Test edilecek ürüne ya da elde edilmek istenen analiz sonucuna göre durum değerlendirilebilir.

Sonuçların Yorumlanması

  • Saflık Değerlendirmesi: Saf bir yağda çözünmeyen yabancı madde miktarı çok düşük olmalıdır. Yüksek miktarda yabancı madde, yağın saflığının düşük olduğunu gösterir.
  • Kalite Kontrol: Sonuçlar, kalite standartlarına ve spesifikasyonlara göre değerlendirilir. Gıda ve farmasötik ürünlerde kullanılan yağlar, belirli çözünmeyen yabancı madde sınırlarını aşmamalıdır.

 

ISO 663 Standardının Önemi Nedir?

 

ISO 663, yağların ve yağların kalitesini ve saflığını değerlendirmek için kullanılan önemli bir standarttır. Gıda güvenliği ve ürün kalitesi açısından bu tür standartların kullanımı, üreticilerin ve tüketicilerin sağlığını ve güvenliğini koruma açısından kritik öneme sahiptir.


ISO 663: Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar - Çözünmeyen yabancı madde içeriğinin tayini

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300