BLOG

Jel Kuvvet Tayini (Bloom Testi)

Jel Kuvvet Tayini (Bloom Testi)

Jel Kuvvet Tayini (Bloom Testi)

Jel kuvveti genel olarak bloom olarak adlandırılmaktadır. Standart 0,5" çapındaki silindir sondası ile jelatin jelin yüzeyini 4 mm kadar bastırmak için gerekli olan ve gram cinsinden ifade edilen kuvvet olarak tanımlanmaktadır.

Jel kuvvetinin belirlenmesi genel olarak gıda sektöründe tercih edilen bir analiz olmasına rağmen, farmösatik, tıbbi ve kozmetik ürün üretiminde de yaygındır. Pektin, jelatin, agar gibi maddelerde elastikiyeti ve kopma kuvveti gibi jel özelliklerinin belirlenmesi için önemlidir.

Jel Kuvvet Tayininde maksimum kuvvet (Fmax) gram cinsinden ölçülmektedir. Örnek olarak elde edilen kuvvet 50 g ise Bloom derecesi 50 olarak belirlenir. Bloom testi ile jelin kalite, konsantrasyon ve işleme yöntemlerinin etkilerini izleme konusunda gereklidir.

6300