BLOG

Kafein Tayini

Kafein Tayini Hangi Gıdalarda Yapılmalıdır? Neden Yapılır?

Kafein Tayini

Kafein, çay, kahve gibi gıdalarda ve kakao gibi birçok bitkinin yaprağında, tohumunda, meyvesinde bulunan, “matein ve guarinin” olarak da bilinen bir alkaloiddir. Gıda sektöründe özellikle gazlı içeceklerde lezzet vermesi amacıyla kullanılmaktadır.

Özellikle çay ve kahve dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içeceklerdir. Kahve ve çayın yorgunluk giderici olması kafein içeriğiyle ilişkilidir. Kahvenin kafein içeriği çayın içeriğinden daha fazladır. Kafein, beyin dahil vücuttaki kılcal damarların önemli ölçüde genişlemesi ile kan hareketini hızlandırır ve yorgunluğu giderir.

Kafein tüketildiğinde; kısa sürede vücuttaki enerji seviyesini artırır, vücuda keyif ve rahatlık vererek vücudu uyanık ve dinç tutmayı sağlar. Kafein düzenli olarak uzun süreli tüketilirse bağımlılık yapan bir maddedir. Bu nedenle bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Yüksek miktarda kafein tüketilmesi vücutta huzursuzluk, hızlı kalp atışı gibi sorunlara neden olmaktadır. Günlük kafein miktarı 190 mg vücut ağırlığını geçtiği zaman ölüm tehlikesi oluşturur.

İçeceklerde bulunan kafein miktarı yasal düzenlemelerle sınırlandırılmıştır.

KAFEİN TAYİNİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300