BLOG

Karbondioksit (CO2) Tayini

Gıdalarda Karbondoksit (CO2) Kullanım Amaçları?
Yararları, Zararları....

Karbondioksit (CO2) Tayini

Karbondioksit (CO2), gıda sektöründe dondurucu sıvı, gazlama ajanı, koruyucu gaz, özütleme çözgeni gibi birçok amaçla kullanılmaktadır.

Koruyucu gaz olarak kullanılan karbondioksit (CO2), kontrollü atmosfer ve modifiye atmosfer ambalajlamada solunumu ve mikroorganizma gelişmesini yavaşlatarak gıdanın raf ömrünü uzatır. Dondurucu sıvı olarak, üzerine püskürtüldüğü gıdayı buharlaşırken soğutur. Özütleme çözgeni olarak da kahveden kafeini uzaklaştırmak, havuçtan β-karoten elde edilmesi gibi işlemlerde kullanılır. Bu süreçlerde karbondioksit (CO2), gıdaların bileşimine katılmadan sadece işlemlere yardımcı olurlar.

Ancak dışarıdan Karbondioksit (CO2) ilavesiyle üretilen soda, kolalı ve meyveli bazı içecekler de üretilmektedir. İlk bilinen gazlı içecek kayaçlardaki kireç taşının asidik suda çözünmesi ile oluşan doğal maden suyudur. Doğal maden suyu örnek alınarak içme suyuna Karbondioksit (CO2) ilavesiyle soda üretilmiştir. Bu içeceklerde Karbondioksit (CO2) miktarı, kolalı içeceklerde 7,5 g/L ve meyveli içeceklerde ise 3,7 g/L civarlarındadır.

Karbondioksit (CO2), birçok yöntemle üretilmektedir. Ancak gıda sektöründe kullanılması üretildiği yöntemden çok saflığıyla alakalıdır. Türk Gıda Kodeksi - Gıdalarda Kullanılan Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Katkı Maddelerinin Saflık Kriterleri Tebliğinde, karbondioksitin (CO2) olması gereken saflık kriteri belirtilmiştir.

Karbondioksit (CO2), Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)’nin “genel olarak güvenli sayılan” gıda katkı maddeleri arasında yer almaktadır. Bilinen toksikolojik bir etkisi bulunmamaktadır.

KARBONDİOKSİT (CO2) TAYİNİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300