BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Karotenoidler, gıdalarda kırmızı, turuncu, sarı renklerin oluşmasını sağlayan, birçok sebze ve meyvede doğal olarak bulunan renk pigmentleridir. Temel olarak diyetlerle alabileceğimiz ya da insan kanı serumunda bulunan 6 karotenoid;
- β- ve α-karoten,
- likopen,
- lutein,
- zeaksantin
- β-kriptoksantin
havuç başta olmak üzere, yeşil yapraklı sebzeler, domates, yumurta, tatlı patates ve mısır karotenoid kaynaklarıdır. Karotenoidler antioksidan özelliğe sahiptir ve insan sağlığı üzerinde birçok yararlı etkisi vardır.
- Çeşitli kanser tipleri,
- Kalp-damar,
- Göz hastalıkları; makula dejenerasyonu ve katarakt gibi
Gıdalarda bulunan karotenoidlerin tanımlanması, saptanması ve miktarının belirlenmesi için çeşitli analizler gerçekleştirilmektedir. Gıdanın lutein ile ilgili iddiasının ispatlanması ya da gıda kalitesinin belirlenmesi için gereklidir.
Karotenoidlerin (Lutein) Tayini için Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarına danışınız.