BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Koenzim Q10 (Co-Enzyme Q10, CoQ10) organik, doğal, vitamin benzeri bir maddedir. Ubiquinone olarak da adlandırılır. Yağda çözünen benzokinon grubu bir antioksidan olan Koenzim Q10, tüm hücrelerde üretilir ve görevlerinden biri de hücreler arası elektron taşıma zincirinde yardımcı olmasıdır. İnsanlarda ve tüm hayvanlarda sentezlenebilen, hücredeki enerji üretimi konusunda kritik bir rol oynayan vitamin benzeri bir bileşiktir.
İnsanlarda fizyolojik etkisini gösterebilmesi için gıdalarla alınan Koenzim Q10 bileşiğinin ciddi oranlarda emiliminin gerçekleşmesi gerekmektedir. Yağda çözünen bir bileşik olması yağla birlikte emiliminin artmasına neden olur.
En temel işlevi antioksidan aktivitesine sahip olmasıdır. Ek olarak antioksidan aktivite gösteren diğer vitaminlerin etkilerinin de artmasına neden olur.
• Hücre ölümünü (apoptozis) engeller.
Endojen ve eksojen olmak üzere iki çeşit kaynaktan Koenzim Q10 elde edilebilir.
Endojen koenzim Q10 kaynakları:
- Beyin ve akciğer dokuları hariç insan dokularının tamamında indirgenmiş formda
- En yüksek konsantrasyon kalp dokusunda olmak üzere, böbrek ve karaciğer dokularında
Eksojen koenzim Q10 kaynakları ise dışarıdan alınmasını sağlayan kaynaklardır:
- Dana ve tavuk eti, alabalık, brokoli, soya fasulyesi gibi gıdalar
Koenzim Q10 içeriği zengin besinler şu şekilde sıralanabilir:
• Kırmızı et
• Tavuk eti
• Brokoli
• Karnabahar
• Sakatat (kalp, karaciğer, böbrek)
• Zeytinyağı ve mısır yağı gibi bitkisel yağlar
• Yumurta ve süt ürünleri
• Balık (somon, uskumru ve sardalya)
• Soya yağı
Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Koenzim Q10 Analizi kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Takviye Edici Gıdalar Analizi konusunda da hizmet vermekteyiz.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.