BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Koliform bakteriler, gram negatif, fakültatif anaerob, spor oluşturmayan bakterilerdir. Gıda mikrobiyolojisi kapsamında koliform bakteriler; E.coli, Enterobacter aerogenes, Entreobacter cloacae, Citrobacter freundii, Klebsiella pneumoniae olarak sıralanabilir.
Gıdalarda bulunmasına izin verilen koliform grup bakteri sayısının katı besiyer ile belirlenmeyecek kadar az olması nedeniyle toplam koliform bakteriler genel olarak En Muhtemel Sayı (EMS) yöntemi ile tespit edilmektedir.
Gıdalarda mikroorganizma varlığı kaçınılmazdır. Ancak insan sağlığı açısından zararlı olan mikroorganizmaların gıdalara bulaşmaması ve gelişmemesi için gerekli önlemleri almalıdır. İlgili yönetmelikler kapsamında gıdalarla bulunabilecek limitleri belirlenmiştir.
İlgili yönetmelikler baz alınarak akredite laboratuvarlarda gerçekleştirilecek çeşitli analiz yöntemleriyle gıdaların mikroorganizma yükü ve buna bağlı olarak gıdanın üretim şartları hakkında bilgi sahibi olunabilir.