BLOG

Karboksimetil Selüloz (CMC) Tayini

Karboksimetil Selüloz (CMC) Hangi Ürünlerde Kullanılır?
Kullanım Amacı Nedir?
Zararlı Mıdır?

Karboksimetil Selüloz (CMC) Tayini

Karboksi Metil Selüloz (CMC), gıdalarda kıvam artırıcı olarak kullanılan bir maddedir. Karboksi Metil Selüloz (CMC); kokusuz, toksik olmayan, biyolojik olarak indirgenebilen bir yapıya sahiptir.

Gıda sektöründe birçok alanda farklı amaçlarla kullanılmaktadır.

Gıda sektöründe; dondurma, unlu gıdalar, bira, pasta arası krema, pudingler, meyve suları, dondurma, şekerlemeler, bazı spesifik süt ürünleri, krem peynir, reçel, marmelat, meyve turtası doldurucuları, pişmiş ürünler ve diyet ürünlerinde kullanılırlar.

Unlu mamullerde; su kaybını indirgemek, kıvamı attırmak ve yapıyı geliştirmek için kullanılırken makarna gibi ürünlerde kırılganlığı indirgemek için tercih edilir.

Tatlılarda ise koyulaştırıcı, şeker kristallerinin oluşumunu kontrol edici, yapıyı geliştirici, topaklanmayı engelleyici olarak kullanılır. Tatlılarda Karboksi Metil Selüloz (CMC) %0,3-0,8 oranında kullanılır, kokusuz ve tatsız özellikte olması nedeniyle, tatlıların kendilerine has tadını bozmaz.

Protein içeriği yüksek gıdalarda su tutucu, ağız tadını geliştirici ve kıvam koruyucu olarak kullanılır. Ayrıca Karboksi Metil Selüloz (CMC), protein ayrıştırılmasında uygulanan yöntemlerdendir. Peynir suyundan protein elde etmek için Karboksi Metil Selüloz (CMC) kullanılır.

İçeceklerde meyve özütünü korumaya yardımcı, hızlı koyulaştırıcı, ağız tadını geliştirici ve protein içeriğini koruyucu olarak kullanılır.

Donmuş tatlılarda; buz kristallerinin oluşumunu kontrol etmek, yapıyı ve ağızda bıraktığı tadı geliştirmek için kullanılır. Düşük kalorili ürünlerde kalorisi olmadığı için kıvam arttırıcı olarak tercih edilir. Şuruplarda kıvam koyulaştırıcı ve berraklaştırıcı olarak kullanılır. Soslarda kıvamı koyulaştırıcı ve yapışkan yapıyı oluşturucu olarak kullanılır. Hayvan gıdalarında yağlayıcı madde, film oluşturucu, su tutucu, et suyunu koyulaştırıcı ve yapıyı koruyucu olarak kullanılır.

Dondurma üretiminde %0,15–0,27 oranında kullanılan Karboksi Metil Selüloz (CMC), yüksek su tutma kapasitesi ile iyi bir yapı sağlayarak kristalleşmeyi önler.

Gıda sektöründe birçok alanda kullanılan bu katkı maddesinin zararları nelerdir?

E466 kodlu karboksimetil selüloz (CMC), insan tüketimi için gıdada iyi üretim uygulamasına uygun olarak kullanıldığında genellikle güvenli (GRAS) olarak kabul edilir. Kısa ve uzun vadeli toksisite, kanserojenlik, üreme toksisitesi ve diğer araştırmalardan sonra 2017'de EFSA, "sayısal bir sınırlamaya gerek olmadığını ve kullanımın güvenlik endişesi oluşturmayacağını bildirmiştir.

KARBOKSİ METİL SELÜLOZ (CMC) TAYİNİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300