BLOG

Kükürt dioksit (SO2) Tayini

Kükürtdioksidin (SO2) Kullanım Alanları Nelerdir?
Zararları, Yararları...

Kükürt dioksit (SO2) Tayini

Kükürtdioksit (SO2), gıdaların bozulmadan uzun süre depolanması ve fiziksel, kimyasal yapılarının korunması amacıyla kullanılan eski yöntemlerden biridir. Ancak kükürtdioksit kalıntıları gıdalarda istenmeyen tat değişikliklerine, gıdadaki vitaminlerin parçalanarak yok edilmesine ve insanlarda bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle Codex Alimentarus Komisyonu kükürt alımını günlük 50 mg olarak sınırlamıştır.

Özellikle kuru kayısı, incir ve üzüm gibi doğrudan tüketilen gıdalarda bulunan kükürtdioksit miktarının tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Gıda maddelerinde koruyucu olarak kullanılan Kükürtdioksit (SO2); gıdanın kimyasal yapısına, uygulanan işlemin cinsi ve süresine, saklama koşullarına ve katılan SO2 miktarına göre değişiklik gösterir.

Kükürtdioksit (SO2) kullanılmasının amacı; meyve ve sebzelerin kurutulması sırasında oluşan enzimatik veya enzimatik olmayan reaksiyonların kontrol altında tutulması, mikroorganizma artışının önlenmesi, antioksidan olarak kullanımı ve raf ömrünün uzatmaktır.

Gıdalara uygulanan kükürtleme işleminde, toz kükürt tuzları yakılarak kükürtdioksit (SO2) elde edilir. Bu gaza maruz bırakılan meyveler gazı absorbe ederler. Kükürtdioksit (SO2), meyvenin yapısında bulunan su içerisinde çözünerek sülfüroz aside dönüşür.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre şaraplarda azami kükürtdioksit (SO2) miktarı 200 ppm’dir. Kuru sebze ve meyvelerin renginin kararmaması ve doğal bir renk almasını sağlayan kükürtdioksit (SO2) miktarı azami 2000 ppm olmalıdır.

Astımınız, sülfit duyarlılığınız veya sülfit alerjiniz varsa, kuru meyve yemek solunum sorunları, yaşamı tehdit eden alerji benzeri semptomlar veya nadir durumlarda ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, milyonda 10 parçadan fazla sülfit içeren gıdaların bu bilgileri gıda etiketinde listelemesini zorunlu kılar. Ülkelerin sülfitler için farklı standartları vardır. Avustralya hükümeti gıdalardaki sülfit miktarını 3.000 ppm ile sınırlarken, İngiliz hükümeti gıdalardaki sülfitleri 2.000 ppm ile sınırlamıştır.

KÜKÜRTDİOKSİT (SO2) TAYİNİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300