BLOG

Kullanım Suyu Analizleri

Kullanım Suyunun Kontrol Parametreleri Nelerdir? Gıda İşletmelerinde Kullanım Suyu...

Kullanım Suyu Analizleri

Gıda işletmelerinden en önemli konu temizliktir. Hem çalışanların sağlığını hem de tüketicilerin sağlığını korumak amacıyla gıda işletmelerinde uygulanan belirli bir hijyen prosedürü mevcuttur. Tabi ki bu işlemlerin temizlik prosedürünün en önemli elemanı kullanım suyudur.

Kullanım suyu işletmelerde yalnızca temizlik için değil, yemek üretim işlemleri için de kullanılmaktadır. Bu nedenle gıda işletmelerinde belirli aralıklarla kullanım sularında test ve analizler gerçekleştirilmektedir.

İçme-kullanma suları ile ilgili hükümleri kapsayan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” kapsamında mikrobiyolojik, kimyasal ve görünüm parametreleri belirlenmiştir.

Genel olarak yapılan analizler;

- Görünüş Özellikleri açısından; renk, bulanıklık, koku, tat, iletkenlik
- Kimyasal özellikleri açısından; pH, Nitrit, Amonyum, Alüminyum, Demir
- Mikrobiyolojik yükü açısından; Clostridium perfringens, Escherichia coli, Koliform bakteri

Söz konusu testlerden özellikle mikrobiyolojik testler büyük önem taşır. Eğer mikroorganizma bulaşısı varsa, suya kanalizasyon karışması, su tesisatının temizliği sorgulanmalıdır. Yukarıda belirtilen tüm testlerin düzenli olarak yapılması bir zorunluluktur.

KULLANIM SUYU ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300