BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Süt ve süt ürünlerinin insan sağlığı açısından önemi çoktur. Yoğurt, ayran, kefir gibi süt ürünleri hem çok tüketilen hem de sağlığa yararlı gıda maddeleridir. Süt ve süt ürünlerinde fazlasıyla bulunan laktik asit bakterileri gıdalardaki faaliyetleri sonucu laktik asit üretme yeteneğine bakterilerdir.
Laktik asit bakterileri özellikle süt, et ve sebze gibi besin içeriği bakımından zengin olan gıdalarda fazlasıyla bulunur. Laktik asit bakterilerin ortak özellikleri laktozdan laktik laktik asit oluşturmalarıdır.
Laktik asit bakterileri gıdalara kendine has bir koku ve aroma katmaktadır. Gıdalarda bulunan laktik asit, kan basıncını düzenleme, insanlarda bağışıklık sistemini güçlendirme, vücudu koruma, enfeksiyonları engelleme ve gibi etkileri vardır.
İnsanlarda hastalık yapan patojen mikroorganizmalar üzerinde de etkilidirler. Bu nedenle fermente gıdalar gıda zehirlenmeleri ve enfeksiyonları açısından güvenilir gıdalar kabul edilirler.