BLOG

Listeria spp. Aranması

Listeria spp. Zararları Nelerdir? Hangi Ürünlerde Bulunabilir? Kontaminasyon ve Gelişme Ortamları Nerelerdir?

Listeria spp. Aranması

Sağlıksız ve uygun olmayan koşullarda üretilen tüm gıda ürünlerinin sebep olduğu bir hastalık da Listeria hastalığıdır. Listeria cinsi 6 tür içermektedir. Bunlar içinde insanlara patojen olan tek Listeria cinsi, Listeria monocytogenes’tir.

Listeria spp. doğada çok yaygın olarak bulunmaktadır. Toprakta, suda, sütte, kırmızı ve beyaz ette, bazı yeşil yapraklı sebzelerin yaprak dokularında bulunabilmekte ve gelişebilmektedir.

Özellikle Listeria monocytogenes, insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olan en önemli gıda kaynaklı patojenlerden biridir. Listeria monocytogenes buzdolabı sıcaklıklarında gelişebilme ve çoğalabilme yeteneğine sahiptir, özellikle tüketime hazır gıdalarda önemli sorun teşkil etmektedir. Buzdolabı sıcaklıklarında da çoğalabildiği gibi nemli ortamlarda birkaç ay, tuzlu ve kuru ortamlarda ise iki yıla yakın yaşayabildiği bilinmektedir.

L. monocytogenes’in analizinde, 25 g örnekte var/yok uygulaması yapılmaktadır. Gıdalarda L. monocytogenes’in bebekler ve özel tıbbi amaçlara yönelik tüketime hazır gıdalarda kesinlikle bulunmamalıdır. Hazır gıdaların raf ömrü süresince 100 kob/g düzeyinden fazla L. monocytogenes tespit edilmemelidir.

GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER İÇİN TIKLAYINIZ.

6300