Gıdalarda Metaller ve Diğer Elementlerin Analizi: Güvenilir Laboratuvar
Metaller Ve Diğer Elementlerin Test ve Analizi
Metaller Ve Diğer Elementlerin Testi
Çevresel kirlilikler, teknolojik işlemler, ambalaj materyalleri gıda üretimlerinde kontaminasyona neden olan ve insan sağlığı için risk oluşturan etmenlerdir.
Gıdalarda metaller ve diğer elementlerin analizi, gıda güvenliği, kalite kontrolü ve
gıda sağlığı açısından önemlidir. Gıdalarda bulunan ağır metaller, iz elementler ve diğer kimyasal bileşikler sağlık üzerinde olumsuz etkiler meydana gelebilir.
Doğrudan veya dolaylı yollardan oluşan çevre ve toprak kirliliği, gıda kaynaklarının da kirlenmesine neden olmaktadır. Kodeks Alimentarius Komisyonuna (KAK) göre; gıda kontaminantları, gıdalara istenilerek katılmayan ancak işleme, hazırlama, depolama, ambalajlama ve taşıma gibi işlemlerle ya da çevre kirliliği nedeniyle bulaşan kimyasal maddeler olarak tanımlanır.
Metaller ve Diğer Elementler Nedir?
- Metaller: Gıdalarda bulunan ağır metaller (kurşun, cıva, arsenik, kadmiyum vb.) sağlık için potansiyel tehlikeler oluşturabilir.
- İz Elementler: Demir, çinko, bakır, selenyum gibi vücut için gerekli olan fakat yüksek miktarda toksik olabilen elementlerdir.
- Diğer Elementler: Gıdalarda bulunabilen mikro elementler ve eser miktarda bulunan bileşiklerdir.
Zararlı Ağır Metaller Nelerdir?
Özellikle Alüminyum (Al), Antimon (Sb), Arsenik (As), Bakır (Cu), Baryum (Ba), Berilyum (Be), Bor (B), Civa (Hg), Çinko (Zn), Demir (Fe), Fosfor (P), Galyum (Ga), Gümüş (Ag), Kadmiyum (Cd), Kalay (Sn), Kalsiyum (Ca), Kobalt (Co), Krom (Cr), Kurşun (Pb), Lityum (Li), Magnezyum (Mg), Mangan (Mn), Molibden (Mo), Nikel (Ni), Potasyum (K), Selenyum (Se), Sezyum (Cs), Sodyum (Na), Tellür (Te), Vanadyum (Vn) gibi elementlerin gıda maddeleri ile tüketilmesi insan sağlığı açısından zararlı ve kabul edilemezdir.
Bu nedenle, bulaşan maddeler Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde limitleriyle birlikte belirtilmişlerdir.
Analizin Önemi Nedir?
- Sağlık Güvenliği: Ağır metaller gibi zararlı elementlerin gıdalarda bulunması, tüketiciler için ciddi sağlık riskleri yaratabilir.
- Kalite Kontrolü: Gıdalarda metallerin doğru miktarda bulunması, ürünlerin kalitesini belirler. Aşırı veya yetersiz elementler, ürünün tüketiciye uygunluğunu etkileyebilir.
- Regülasyon ve Standartlar: Gıdalarda ağır metal limitleri, ulusal ve uluslararası yönetmelikler tarafından belirlenmiştir. Bu analizler, gıdaların bu limitler altında olduğunu doğrular.
- Gıda İşleme ve Paketleme: Gıdalara işleme sırasında veya paketleme malzemeleri ile metal bulaşma riskleri olabilir; bu analizler bu riskleri tespit etmek için kullanılır.
Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Gıdalarda Metaller ve Diğer Elementlerin Analizi kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Vitamin Analizleri konusunda da hizmet vermekteyiz.
Daha fazla bilgi için bize ulaşın.
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.