BLOG

Meyve Suyu Otantiklik Tayini: Taklit ve Tağşiş

Meyve Suyu Otantiklik Tayini: Taklit ve Tağşiş

Meyve Suyu Otantiklik Tayini: Taklit ve Tağşiş


Otantiklik (Otantisite) Nedir?

 

Otantiklik ya da otantisite, gıda gerçekliği olarak da tanımlanan, gıdaların bölgesellik veya içerik açısından ilgili yönetmelik ve yasal gereklilikleri kapsamında özgülüğünün korunmasını ifade etmektedir. Gıda sahteciliğine maruz kalan gıdalar arasında yer alan meyve suyu, ekonomik kazanç için kasıtlı ve bilinçli ikame, ekleme veya yanlış tanıtım yapılabilir.

 

Meyve Suyunda Sahtecilik

 

Meyve suyu tüketicileri için üreticiye güven önemlidir. Sahte ya da yanlış etiketlenmiş ürünlerin tüketimini ve tüketicilerin kandırılmasının önlenmesi için otantiklik ya da orjinallik testi gerçekleştirilir.  Market raflarında; elma, kayısı, havuç, vişne, portakal ve çeşitli meyvelerden elde edildiği iddia edilen meyve suları yer almaktadır. Yetişkin ve çocukları tarafından tüketilen meyve sularının meyve oranları ise etiket iddialarında önemli bir yer tutar.

TGK Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği kapsamında öncelikle meyve oranına bağlı olarak sınıflandırma yapılmıştır. Varolan meyve miktarına göre kategorizasyon aşağıdaki gibidir:

  • Meyve suyu: %100 meyve oranı
  • Meyve nektarı: %25-50 meyve oranı
  • Meyveli içecek: %10-24 meyve oranı
  • Meyve aromalı içecek: %0-9 meyve oranı

 

Meyve Suyu Otantiklik Tayini

 

Bu analiz çalışmaları ile taklit ve tağşişin önüne geçmek, üretici güvenilirliğinin ölçülmesi, tüketici haklarının korunması hedeflenmektedir.  Otantiklik, meyve suyunun içerik ve güncel düzenlemeler açısından uygunluğu ve etiket bilgilerinin doğruluğu için kontrol edilmeli, ilk amaç olan tüketici güveni sağlanmalıdır. Gıda sektörü taklit ve tağşişe müsait bir alandır. Bu durumun önüne geçebilmek için de yetkililer tarafından yönetmelik hazırlanması, denetim çalışmaları gerçekleştirilmektedir.  

Meyve sularında gerçekleştirilen sahtekârlıklar;

  • Kasıtlı olarak katkı maddesi ilavesi
  • Şeker, su, şurup gibi ilavelerle tağşiş
  • Yanlış beyan
Aynı zamanda etikette yer alan “Şeker ilavesiz”, “Konsantreden değil” gibi iddiaların gerçekliği de sorgulanmalı ve üreticinin üçüncü taraf, akredite laboratuvarlarda analiz ve test ile ispat etmiş olması gereklidir.

Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak Meyve Suyu Otantiklik Tayini konusunda uzman ve yetkili ekibimizle hizmet vermekteyiz. Aynı zamanda Meyve Suyunda Meyve Oranı Tayini konusunda da hizmet vermekteyiz, detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300