BLOG

Monosodyum Glutamat (MSG) Tayini

Monosodyum Glutamat Nedir? Kullanımı, Güvenilirliği, Zararları…

Monosodyum Glutamat (MSG) Tayini

Monosodyum glutamat (MSG) yani halk arasında bilinen adıyla “Çin Tuzu”; birçok gıdada kullanılan bir katkı maddesidir.

Monosodyum glutamat; glutamik asidin sodyum tuzudur. Glutamik asit gıdalarda asitliği düzenlemek amacıyla kullanılırken, tuzları ise lezzet vermek amacıyla kullanılmaktadır. MSG en fazla kullanılan tuzlarındandır.

E621 koduna sahip MSG, tat almadan sorumlu sinirleri uyararak daha çok yemek yeme isteğine neden olmaktadır. MSG, hızlı ve kolay çözünmesi nedeniyle gıda üretiminde glutamik asitten daha fazla kullanılmaktadır.

MSG Güvenilir Midir?

Gluten ve soya proteini gibi sebze proteinlerinden elde edilebildikleri gibi melastan bakteri fermentasyonu ile de elde edilmektedir.

MSG, AB ve Türk mevzuatlarında kullanımı yasal olan bir katkı maddesidir. MSG’nin 12 aydan küçük bebeklerin hazır gıdalarında kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Bu durum MSG’nin kullanımının tartışılmasına neden olsa da FDA tarafından yapılan açıklamalarda “MSG’ nin belli miktarlarda alındığında çoğu insan için güvenli olduğu” belirtilmektedir. Ancak “Çin Restoranı Sendromu” olarak adlandırılan, baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme, ödem gibi belirtileri olan rahatsızlıklara neden olmaktadır.

Gıdalarda Kullanımı

MSG; tatlı, ekşi, acı ve tuzlu olmak üzere 4 temel tatlara ek olarak “umami” tadı uyarmaktadır. MSG çoğunlukla; hazır çorba, meze gibi gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.

Türk Gıda Kodeksi Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği kapsamında Glutamik asit ve tuzlarının günlük tüketim oranı 0,10 g/kg olarak belirtilmektedir.

MSG ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300