BLOG

Natamisin Tayini

Natamisinin Kullanım Amacı Nedir?
Neden Kullanımı Kısıtlıdır?
Hangi Ürünlerde Kullanılmaktadır?

Natamisin Tayini

Natamisin, süt ve süt ürünlerinde küf ve maya gelişiminin önlenmesinde kullanılan E-235 kodlu koruyucu bir gıda katkı maddesidir. Natamisin, antibiyotiği raf ömrünün artırılmasını sağlar.

Gıdalarda küf varlığı, insan sağlığı açısından çok önemlidir. Küfler, çok düşük sıcaklıklarda yüksek toksik maddeler (mikotoksin) üretebilirler. Gıda üzerinde oluşan küfler temizlense dahi mikotoksinler gıdadan temizlenemez. Natamisin ise gıdalarda görülen tüm küf ve mayalara karşı çok etkilidir. Bakterilere karşı bir etkisi olmadığı için et v süt ürünlerindeki olgunlaşma aşamalarına herhangi bir etkisi yoktur.

Natamisin genel olarak; gıda sektöründe koruyucu olarak kullanılır. Peynir, sosis ve sucuk üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Natamisin, ürünlere püskürtme sistemiyle ya da direkt ürün içine ilave edilerek uygulanmaktadır.

Günlük natamisin alımı 0,3 mg/kg vücut ağırlığıdır. Fazla miktarda natamisin alımının toksik etkisi olmamasına rağmen insan sağlığına zararlıdır.

Türk Gıda Kodeksi Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliğine göre natamisin; sert, yarı sert ve yarı yumuşak peynirlerin ve kurutulmuş, kürlenmiş sosislerin yüzey uygulamalarında 1 dm2 lik yüzeyde en çok 1 mg bulunabilir ancak 5 mm’lik derinlik bulunmayacak şekilde kullanılmalıdır. Daha çok toprakta bulun Streptomyces natalensis bakterisinden üretilen natamisin süt ve süt ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

NATAMİSİN ANALİZİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300