Gıdalarda Nişasta Tayini: Hangi Gıdalarda Uygulanır?
Gıdalarda Nişasta Miktarının Belirlenmesi
Nişasta Nedir?
Nişasta, bitkisel kaynaklarda doğal olarak bulunan önemli bir polisakkarittir ve gıdalarda önemli bir enerji kaynağıdır. Nişasta, gıdaların beslenme değerini artırmakla birlikte,
gıda endüstrisinde bazı hilelerin de önlenmesi için analiz edilmesi gereken bir bileşiktir.
Kimyasal Yapısı: Nişasta, glikoz birimlerinden oluşan uzun bir polisakkarit zinciridir. Doğal olarak bitkilerde bulunur ve yüksek enerji içerir. Glikoza parçalandığında enerji sağlar.
Kaynakları:
-
- Tahıllar: Buğday, pirinç, arpa gibi tahıllar nişasta açısından zengindir.
- Patates: En zengin nişasta kaynaklarından biridir.
- Mısır: Nişasta kaynağı olarak oldukça yaygın kullanılır.
- Sebzeler ve meyveler: Bazı nişasta içeriği yüksek olan sebzeler ve meyveler de nişasta açısından zengindir.
Bir karbonhidrat olan nişasta, tahıl ürünleri, et ve et ürünlerinde bulunmaktadır. Özellikle gıda sektöründe nişasta fazlasıyla kullanılmaktadır. Nişasta, gıdaların yapısını iyileştirmek, hamurun viskozitesini düşürmek ve jelatinleşmeyi artırmak için kullanılan bir üründür.
Nişasta Nasıl Elde Edilir?
Pirinç, buğday, mısır, patates gibi içeriğinde bolca nişasta bulunan bitkilerden ezme, yıkama, çöktürme, santrifüj, kurutma gibi birçok yöntem kullanılarak elde edilir. Arta kalan ürünler hayvan yemi olarak kullanılabilir.
Nişasta tahıl ürünlerinde, tahıl tanelerinin unsu kısımlarında yer alan amiloz ve amilopektinlerin, glikoz bileşenleri ile bağlanmasından oluşmaktadır. Nişasta, glikozun bitkilerde depolanmış halidir ve enerji üretmek için kullanılır. Tahıllardan elde edilen nişasta, elde edildiği ürüne göre, mısır nişastası, patates nişastası, pirinç nişastası ve buğday nişastası olarak isimlendirilirler.
Gıdalarda Nişasta Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Et ve et ürünlerinde ise nişasta özellikle jöle maddelerinin dışarı taşmasını engellemek, ürünün stabilitesini artırmak için kullanılan bir dolgu maddesidir. Nişasta katılan et daha kuru olmaktadır. Ette dolgu maddesi olarak kullanılmasına rağmen yapısı gereği enzimatik ve mikrobiyal faaliyet sonucu parçalanarak ette tat oluşumuna yardımcı olur.
Gıda sektöründe şekere dönüşmesi nedeniyle, fazla kalori ve şeker hastalığı riski nedeniyle kullanım miktarına sınırlamalar getirilmiştir. Gıdanın kalitesini olumsuz yönde etkilerken, bazen gıdaya hile karıştırmak amacıyla da kullanılmaktadır. Bu nedenle gıda maddesinde nişasta miktarının tayin edilmesi önemlidir.
Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Gıdalarda Nişasta Tayini kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Akrilamid Tayini konusunda da hizmet vermekteyiz.
Daha fazla bilgi için bize ulaşın.
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.