BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Nitrat, nitrit asit tuzudur. Bitkiler için çok önemli bir besin olan nitrat, bitkiler tarafından nitrojen kaynağı olarak topraktan alınır.
Nitrat, tüm meyve ve sebze, tahılların doğal bileşenidir. Nitrit; et, balık ve tavuk gibi gıdaların korunmasında kullanılan bir katkı maddesidir.
Nitrat ve nitrit gıda maddelerine; etin rengini stabilize etmek, ete karakteristik bir tat verebilmek, mikroorganizmanın gelişmesini engellemek, oksidatif bozulmaları engellemek gibi nedenlerden dolayı ilave edilmektedir.
Nitrit, ortamın asitliğini artırarak antibakteriyal etki yapar. Özellikle Clostridium spp. ve bazı Stafilokoklar üzerinde etkilidir.
Nitrat ve nitrit tayini bebek mamalarında da analiz edilen parametrelerdendir. Bebek mamaları mikrobiyolojik ve kimyasal açıdan hassas ve riskli besinlerdir. Bu nedenle nitrat ve nitrit limitleri yönetmeliklerde belirlenmiştir.
İçme ve kullanma sularında da içerdikleri çeşitli organik ve inorganik azotlu bileşikler ölçülerek, suyun kalitesi belirlenmektedir. Bu azotlar arasında nitrat ve nitrit de vardır. Bir su numunesinde nitratın belirgin bicinde görünmesi, o numunenin evsel veya endüstriyel atık sularla kirlendiğini gösterir.