BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Azot, doğada en yaygın bulunan elementler arasındadır. Nitrat, nitrit ve amonyum iyonları gibi birçok organik iyonik türü oluşturur. Çevredeki ana nitrat kaynakları olarak belediye ve endüstriyel atıklar ile suni gübreler sayılabilir.
İnsanlar tarafından tüketilen tahmini günlük nitrat miktarı 75-100 mg'dır. Bu nitratın kaynağı ise içme suyu ve başta pancar, kereviz, marul, ıspanak ve konserve et olmak üzere gıda ürünleridir. Genel olarak nitratın %80-90'ı sebzelerden ve %5-10'u sudan gelir.
Bu nedenle çevresel unsurlarda Nitrat/Nitrat Azotu Tayini gerçekleştirilmektedir. İçme suyunda nitrat ve nitrit konsantrasyonu sırasıyla 50 mg L-1 ve 0,5 mg L-1 olarak kabul edilebilir. İnsanlarda nitratların nitritlere dönüşümüyle doğrudan ilişkili olan methemoglobineminin ortaya çıkmasına neden olabilir. Direkt olarak kanserojen etkileri olmasa da insanlardaki neoplazmik hastalıkların ve hayvanlar için kanserojen olan N-nitrozo bileşiklerinin oluşumuyla ilişkilendirilirler.
Nitrat/Nitrat Azotu Tayini için Nanolab Çevre Analiz Laboratuvarı ile iletişime geçebilirsiniz.