BLOG

Nitrofuran Analizi

Gıdalarda Nitrofuran Analizi

Nitrofuran Analizi

Nitrofuranlar, yemlerde ve hayvansal gıdalarda kullanımı toksik etkileri nedeniyle yasaklanmıştır. Özellikle yemlerde büyümeyi hızlandırmak, bakteriyel enfeksiyonu önlemek amacıyla önceden nitrofan kullanılmaktaydı.

Nitrofuranlar hızlı metabolite olurlar. Nitrofuranlar hayvan dokularında proteine bağlı metabolitler olarak bulunurlar. Nitrofuranlar kanserojen yapıları nedeniyle yemlerde ve gıdalarda kullanımı yasaklanmıştır.

Nitrofuranlar, furan halkasının 5 konumunda bir nitro grubu ile karakterize edilen geniş bir bileşik grubudur. Bu grubun en önemli üyeleri furaltadon, nitrofurantoin, nitrofurazon ve furazolidondur. Geniş antimikrobiyal etkileri nedeniyle veterinerlik ve tıp alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Nitrofuranlar üzerinde gerçekleştirilen toksikolojik çalışmalar kanserojenik ve genotoksik etkilerini ortaya koymuştur. Bu nedenle gıda yoluyla insan vücuduna girmesi risk oluşturmaktadır. Akredite laboratuvarlarda özellikle süt ve et ürünleri gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda gerçekleştirilen önemli test parametrelerinden biridir.

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300