BLOG

Organik Gıda Testleri

Organik Gıda Nedir? Organik Gıda Nasıl Üretilir? Belgelendirme Süreci…

Organik Gıda Testleri

Günümüzde artan sağlık sorunları, çevre kirliliği gibi nedenler insanların doğal ve organik ürünlere yönelmelerini sağlamıştır. Organik ürün üretimi özellikle gıda sektöründe daha fazla ilgi görmüştür.

Organik ürünler, özellikle çocuk beslenmesinde tercih edilmektedir. Organik ürün fiyatları normalin üzerindedir. Bunun sebebi genel olarak gıdaların raf ömrü baz alındığında daha kolay bozulan, daha az verimle üretilen ürünler olmasıdır.

“Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” kapsamında organik ürün; Organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilmiş ham, yarı mamul veya mamul haldeki sertifikalı ürün olarak tanımlanmaktadır.

Organik ürünün üretimi tarlada başlar. Organik ürün üretilirken kesinlikle pestisit ve benzeri kimyasal maddeler kullanılmamaktadır. Sonrasında organik ürün ya direkt olarak paketlenir ve satışa sunulur ya da herhangi bir katkı maddesi ilave edilmeden, kimyasal içeren bir işlem uygulanmadan işlenir ve paketlenerek satışa sunulur.

Organik ürünün üretilmesinden daha önemli olan konu ise belgelendirilmesidir. Organik ürünler, belirli test ve denetimlerden geçerek belgelendirilmeli ve bu şekilde satışa sunulmalıdır.

Organik ürün üretiminin belgelendirmesi; ürünün hasat, işleme, depolama, ambalajlama gibi her aşamasının denetlendiği ve denetleme sonucunda yapılan bir belgelendirme işlemidir. Sadece ürün üzerinde test yapılarak değil, işletme denetimleri de esas alınarak “Organik Ürün Belgelendirmesi” gerçekleştirilmektedir.

Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliği kapsamında işlenmiş organik gıdaların üretilmesinde kullanılabilir madde ve ürünler liste halinde yer almaktadır. Yönetmelikte belirtilen maddeler doğrultusunda gıda üretimi yapılmalı ve belgelendirilmelidir.

Detaylı Bilgi İçin...

ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

ORGANİK GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300