BLOG

Organik Gıda ve Pestisit: Doğal ve Güvenli Gıda Tüketimi

Organik Gıda ve Pestisit: Doğal ve Güvenli Gıda Tüketimi

Organik Gıda ve Pestisit: Doğal ve Güvenli Gıda Tüketimi


Organik Gıda Nedir?

 

Üretim sürecinde kimyasal gübreler, pestisitler, hormonlar ve genetik olarak değiştirilmiş organizmalar (GDO) gibi sentetik katkı maddeleri kullanılmadan, doğal yöntemlerle üretilen gıdalardır.  Çevre dostu uygulamalarla toprağın, suyun ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını hedeflenir.

 

Organik Gıda için Uygulanması Gereken Şartlar Nelerdir?

 

Organik gıda üretimi, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretiminde belirli kurallara ve standartlara tabidir. Bu kurallar, organik tarımın doğasına uygun olarak çevreyi korumak, biyolojik çeşitliliği desteklemek ile birlikte sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur. Belirli standartlara göre üretilmesi zorunlu ve bu standartlara uygunluğun ispatlanması gerekli organik gıdalar için sertifikasyon gereklidir. Bu sertifikasyon süreci, çiftlikten tüketiciye kadar tüm üretim ve işleme aşamalarını kapsar.

Bitkisel Üretim Şartları

Toprak Yönetimi:

  • Kimyasal gübreler ve sentetik pestisitler kullanılmaz.
  • Doğal gübreler, kompost ve yeşil gübreleme tercih edilir.
  • Ekim nöbeti (rotasyon) ve polikültür (birden fazla bitki türünün bir arada yetiştirilmesi) gibi yöntemler kullanılır.

Tohum ve Fidan Kullanımı:

Zararlı Kontrolü:

  • Doğal düşmanlar, biyolojik kontrol ajanları ve mekanik yöntemler kullanılır.
  • Kimyasal pestisitler ve herbisitler yasaktır.

Su Yönetimi:

  • Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı sağlanır.
  • Toprak erozyonunu önlemek için su yönetim teknikleri uygulanır.

Hayvansal Üretim Şartları

Besleme:

  • Organik olarak üretilmiş yemlerle beslenir.
  • GDO içeren yemler kullanılmamalıdır.
  • Sentetik vitamin ve mineraller sadece izin verilen durumlarda kullanılır.

Sağlık:

  • Antibiyotikler ve hormonlar, tedavi amaçlı bile olsa sınırlı ve kontrollü olarak kullanılır.
  • Hastalıkların önlenmesi için hijyen ve uygun barınma koşulları sağlanır.

Hayvan Refahı:

  • Hayvanların doğal davranışlarını sergileyebileceği yaşam alanları sunulur.
  • Kapalı alanlarda hayvanların sıkışık olmaması sağlanır.
  • Doğal ışık, temiz hava ve açık alan erişimi temin edilir.

İşleme ve Paketleme Şartları

Katkı Maddeleri ve Koruyucular:

Temizlik ve Hijyen:

  • Üretim ve paketleme süreçlerinde kullanılan temizlik malzemeleri organik standartlara uygun olmalıdır.
  • Çapraz bulaşma önlenmelidir.

Etiketleme:

  • Organik ürünler, sertifikalı olduklarını gösteren etiketlerle satılmalıdır.
  • Ürünün organik olduğu ve hangi standartlara uyduğu açıkça belirtilmelidir.

 

Organik Gıda ve Pestisit

 

Organik gıda şartları itibariyle tamamen sentetik maddelerden uzak olarak üretilmeli ve üretimin her aşamasında korunmalıdır. Gıda üretiminde kullanılmaması gereken ve bulaşmasının da önlenmesi gereken kimyasallarda biri de pestisitlerdir. Yapıları ve kullanım amaçları itibariyle organik gıda üretim süreci ve şartlarına aykırıdır.

Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak Organik Gıdalarda çeşitli çalışmalarımızı uzman ve yetkili ekibimizle sürdürmekteyiz.   Aynı zamanda Bal Analizleri konusunda da hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300