BLOG

Pandemi Sürecinde Gıda Güvenliği: Risk Yönetimi ve Güvenli Beslenme

Pandemi süreci gıda güvenliğini nasıl etkilemektedir? Gıda tüketiminde alınması gereken önlemler nelerdir?

Pandemi Sürecinde Gıda Güvenliği: Risk Yönetimi ve Güvenli Beslenme

Pandemide Gıda Sektörü

Pandemi süresince çevremize bakış açımız ve güvenlik anlayışımız değişmektedir. COVID -19 krizi devam ederken kapı kollarından yediğimiz gıdalara kadar her şeyin güvenliği daha önemli hale gelmiştir. Pandemi döneminin en çok etkilediği sektörlerin başında gıda sektörü gelmektedir. Toplu yemek üretim tesisleri, restoranlar, hazır gıda firmaları genel olarak koronavirüs salgınından etkilenmiştir.

Gıda sektöründe tüketicilerin talepleri değişmeye ve artmaya başlamıştır. Bu durum gıda güvenliği ve kalitesi açısından yeni düzenlemeleri zorunlu hale getirmiştir. Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı (EFSA) gıdaların koronavirüs için muhtemel bir kaynak veya bulaşma yolu olduğuna dair net bir kanıt olmadığını vurgulasa da özellikle tüketici salgından korunmak için hazır gıda kavramına uzaklaşmıştır. Bu durum üreticilerin yeni düzenlemelere gitmesine neden olmuştur.

Tüketicinin pandemi döneminde tercihlerinin değişmesi, gıda firmalarına güvenin sorgulanması ile bazı önemli adımlar atılmaya başlanmıştır. Bu adımların başında Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan 'Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu’ kapsamında üretici firmalara “Covid- 19 Güvenli Üretim Belgesi” verilmeye başlanmasıdır.

Söz konusu belge kapsamında gıda sektöründe üretim yapan büyük firmalar başta olmak üzere birçok firma “Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi” ni almak için başvuru yapmıştır.

Genel olarak bu standart birçok farklı sektör için alınması gereken önlemleri içermektedir. Ancak en önemli ve dikkat çekeni tabi ki gıda sektörüdür. Covid-19 Güvenli Üretim Belgesini almak isteyen gıda üreticileri bazı şartları sağlamak zorundadır. Öncelikle firma içerisinde Covid-19’a karşı bir risk değerlendirilmesi yapılmalıdır.

Çalışanlar arasında semptomları gösteren kişilerin erkenden teşhis edilmesi, hastalığı atlatan kişilerin 14 gün izolasyon sonrası işe gelmelerinin sağlanması, hijyen, enfeksiyon önleme ve kontrolün sağlanmasının etkili şekilde uygulanması ile proseslerin işletilmesi ve kontrolü için sorumlu olacak kişilerin önceden belirlenmiş ve görevlendirilmiş olması, acil durumlarla başa çıkmak için görevde hazır, eğitilmiş en az bir kişi belirlenmiş olması, virüsün bulaş yolları ve önlenmesine yönelik çalışanların düzenli eğitimi, uygun el hijyeni ve ortam temizliği ile COVID-19 farkındalığı sağlanmış olması belge alma aşamalarında ilk dikkat edilen noktalardır. Gıda firmalarında Covid-19 önlemlerinin denetlenmesi ve belgelenmesi ile tüketicinin gıda firmalarına olan güveni sağlanmış olacaktır.

Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Gıda Analizi kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. 

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                                                                         
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300