BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Ambalajın en önemli görevleri; gıdayı raf ömrü boyunca özelliklerini korumak, tüketiciyi bilgilendirmek ve ürünün satılmasını sağlamaktır. Özellikle gıda ürünlerinin raf ömrünü etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi de ürün/ambalaj/çevre sistemi oldukça dinamik bir yapı göstermektedir.
Cam, metal ve kâğıt-karton ambalajların aksine plastik materyallerin gazlar, su buharı, organik buharlar ve sıvılar gibi düşük moleküllü bileşenleri geçirme özelliği daha fazladır. Gıda ambalajlamada kullanılan plastik malzemelerin geçirgenlik değerlerinin bilinmesi ile ambalajlama işlemlerinde kullanılacak malzeme tipi belirlenerek ürünlerin raf ömrü boyunca kalitesinin korunması sağlanmaktadır.
Geçirgenlik; polimer yüzeyinde çözünmüş bazı maddelerin iç atmosferden dış atmosfere veya tam tersi yönde taşınması suretiyle gerçekleşen bir kütle transfer olayıdır.
Geçirgenliği Etkileyen Faktörler:
- Polimerik Faktörler
- Çevresel Faktörler
- Gıda ile İlgili faktörler
Gıda ambalajlarının su buharı, ışık, gaz, aroma ve koku maddelerinin geçirgenliği dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Özellikle gıda maddelerinde birçok kimyasal, enzimatik, mikrobiyolojik reaksiyonların başlamasına neden olan faktör oksijen geçirgenliğidir.
Diğer bir önemli nokta da su buharı geçirgenliğidir. Gıdalar nem oranına ve sıcaklığı değişmeyen bir ortamda bekletildiklerinde su alırlar veya verirler. Bu durumda kullanılacak ambalaj materyalinin su buharı geçirgenliği göz önüne alınarak belirlenmesi gerekmektedir.
Oksidatif tepkimelerin başlamasına ve hızlanmasına neden olması nedeniyle ışık geçirgenliği ve aroma, koku tatlarının tüketiciye ulaşana kadarki süreçte kaybolmaması için aroma ve koku geçirgenliği de öncesinde belirlenmesi ve önlem alınması gereken faktörlerdir.
Sonuç olarak; gıda maddesinin özellikleri göz önüne alınarak uygun ambalaj materyali seçilmeli ve kullanılmalıdır.