BLOG

Radyoaktivite Tayini: Gıda Riskleri

Radyoaktivite Nedir?

Radyoaktivite Tayini: Gıda Riskleri


Radyoaktivite Nedir?     

Bazı atom çekirdeklerinin kararsızlıkları nedeniyle kendiliğinden enerji yayması süreci radyoaktivite olarak adlandırılır. Radyoaktif maddeler, bu enerjiyi yayarken alfa parçacıkları, beta parçacıkları veya gama ışınları şeklinde radyasyon salarlar. Enerji yayılması parçacıklar veya elektromanyetik dalgalar şeklinde olur.

 

Radyoaktivitenin Kaynakları

  • Doğal Radyoaktivite: Bazı izotoplar doğada doğal olarak bulunur ve kendiliğinden radyoaktif bozunmaya uğrarlar. Uranyum-238, toryum-232 ve potasyum-40 örnek olarak verilebilir.
  • Yapay Radyoaktivite: Nükleer reaktörler veya parçacık hızlandırıcılar gibi insan yapımı kaynaklar tarafından üretilen radyoaktif izotoplar. Kobalt-60 ve sezyum-137 örnek olarak verilebilir.

 

Radyoaktivitenin Kullanım Alanları

  • Tıp: Kanser tedavisinde radyoterapi, tıbbi görüntülemede PET taramaları.
  • Sanayi: Malzeme kalınlık ölçümleri, kaynak denetimi.
  • Tarım: Zararlı böceklerin kontrolü, ürün dayanıklılığının artırılması.
  • Enerji: Nükleer enerji üretimi.

 

Gıdalarda Radyoaktivite

Radyoaktivite gıdalarda her zaman bir dereceye kadar mevcuttur. Günümüzde tüketicilerin bilinçlenmesi ve radyoaktivite konusunda araştırma yapmaya başlamaları ile konu daha dikkat çeker hale gelmiştir.

Gıda maddeleri biri doğal üçü yapay olmak üzere toplamda dört kaynaktan radyoaktiviteye maruz kalırlar.

  • Doğal radyoaktivite kaynağı, potasyumun izotopu olan potasyum-40 (40K) doğal olarak radyoaktiftir.
  • Endüstriyel radyoaktivite, Nükleer enerjiden, yakıt üretim ve yeniden işleme tesislerinden, fosil yakıt enerji santrallerinden, laboratuvarlardan ve hatta hastanelerden kaynaklanmaktadır.
  • Silah testleri, bildiği üzere 1960’larda gerçekleştirilen atmosferik silah testlerinden kaynaklanan havadaki kalıntılar, mahsullerin ve diğer gıda maddelerinin nispeten büyük ölçüde kirlenmesine neden olmuştur.
  • Radyoaktivite içeren kazalara ise Çernobil ve Japonya depremi sonrasında Fukushima Daiichi'de meydana gelen kaza örnek olarak gösterilebilir.

Gıdalarda radyoaktif maddelerin tespit edilmesi için sıkı bir denetim ve etkili bir analiz gereklidir. Germanyum Yarı İletken Dedektör kullanılarak gıdalardaki radyonüklitlerin kontrolü sağlanabilir.

  • Parçalanmış bir gıda numunesinin ağırlığı ölçülür. Kaba alınır.
  • Kalın bir kurşun tabakasıyla kaplanmış kutu şeklinde bir dedektörün içine yerleştirilir.
  • Radyoaktif sezyum miktarı ölçülür.
  • Son olarak ölçüm sonuçları değerlendirilir.

 

Gıdada Radyoaktivite Tayini konusunda tüm sorularınız için Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak uzman ve yetkili ekibimizle irtibata geçebilirsiniz. Aynı zamanda Besin Öğelerinin Tayini konusunda da hizmet vermekteyiz, detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300