BLOG

Radyoaktivite Tayini

Radyoaktivite Tayini

Radyoaktivite Tayini

Radyoaktivite gıdalarda her zaman bir dereceye kadar mevcuttur. Günümüzde tüketicilerin bilinçlenmesi ve radyoaktivite konusunda araştırma yapmaya başlamaları ile konu daha dikkat çeker hale gelmiştir.

Gıda maddeleri biri doğal üçü yapay olmak üzere toplamda dört kaynaktan radyoaktiviteye maruz kalırlar.
- Doğal radyoaktivite kaynağı, potasyumun izotopu olan potasyum-40 (40K) doğal olarak radyoaktiftir.
- Endüstriyel radyoaktivite, Nükleer enerjiden, yakıt üretim ve yeniden işleme tesislerinden, fosil yakıt enerji santrallerinden, laboratuvarlardan ve hatta hastanelerden kaynaklanmaktadır.
- Silah testleri, bildiği üzere 1960’larda gerçekleştirilen atmosferik silah testlerinden kaynaklanan havadaki kalıntılar, mahsullerin ve diğer gıda maddelerinin nispeten büyük ölçüde kirlenmesine neden olmuştur.
- Radyoaktivite içeren kazalara ise Çernobil ve Japonya depremi sonrasında Fukushima Daiichi'de meydana gelen kaza örnek olarak gösterilebilir.

Gıdalarda radyoaktif maddelerin tespit edilmesi için sıkı bir denetim ve etkili bir analiz gereklidir. Germanyum Yarı İletken Dedektör kullanılarak gıdalardaki radyonüklitlerin kontrolü sağlanabilir.

• Parçalanmış bir gıda numunesinin ağırlığı ölçülür. Kaba alınır.
• Kalın bir kurşun tabakasıyla kaplanmış kutu şeklinde bir dedektörün içine yerleştirilir.
• Radyoaktif sezyum miktarı ölçülür.
• Son olarak ölçüm sonuçları değerlendirilir.

6300