BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Ürünün tazeliğini, güvenliğini ve kalitesini garanti eden, gıda ve benzeri tüketim ürünlerinin ambalajlarında yer alan son kullanma tarihi olarak tanımlanabilir. Son Tüketim Tarihi (SKT) sonrasında ürünün tüketilmesi önerilmez, çünkü bozulmuş veya sağlığa zararlı hale gelebilir. Genellikle kolay bozulabilen gıda ürünlerinde (süt, et, balık, taze meyve-sebze vb.) SKT önemlidir.
Gıda sektöründe en önemli nokta tüketicinin maliyet ve sağlık açısından zarara uğratılmamasıdır. Bu nedenle gıdalarda depolama sürecini ve şeklini belirlemek gerekir. Yanlış depolama ürünün erken bozulmasına neden olabilir. Aynı zamanda belirlenen SKT süresinin sonrasında gıdanın tüketilmesi de sağlık sorunlarını ortaya çıkabilir.
Son Tüketim Tarihinin belirlenmesinde bazı önemli noktalar vardır:
Tüketici Güvenliği: SKT, ürünün tüketildiğinde sağlığa zararlı olabileceği son tarihi belirtir. Bu tarih geçtiğinde ürünün mikrobiyolojik veya kimyasal olarak bozulma riski artar.
Tazelik ve Kalite: Ürün, SKT’ye kadar tazeliğini ve besin değerini korur. Bu tarihten sonra lezzet, doku ve besin değerlerinde kayıplar olabilir.
Yasal Zorunluluk: Birçok ülkede SKT, gıda güvenliği yasaları gereği zorunlu bir bilgidir ve ambalaj üzerinde belirtilmesi gerekir.
Gıdada raf ömrü, Son Tüketim Tarihi (SKT) gibi önemli bir kavram olup, amaç olarak her ikisi de gıda ürünlerinin tazeliği, kalitesi ve güvenliği ile ilgilidir. Raf ömrü, bir gıda ürününün uygun saklama koşullarında kalitesini ve güvenliğini koruyabileceği süreyi belirtir. Bu süre, ürünün üretim tarihinden başlayarak son tüketim tarihine kadar devam eder. Raf ömrü, ürünün tazelik, lezzet, besin değeri ve mikrobiyolojik güvenliğini içerir.
SKT için, ürünün güvenli ve sağlıklı bir şekilde tüketilebileceği son tarihtir, denilebilirken; raf ömrü, ürünün üretimden itibaren uygun koşullarda saklanması durumunda tazelik, lezzet ve besin değerini koruduğu süre olarak tanımlanabilir.
Raf ömrü çalışmaları, paketli gıdalar başta olmak üzere bozulması durumunda insan sağlığını etkileyecek tüm gıdalar için gereklidir. Gıdanın belirli bir süre içerisindeki fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik değişiminin baz alındığı raf ömrü çalışmaları farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir.
Raf ömrünün belirlenmesinde kullanılan yöntemlerden biri de Tam Zamanlı Raf Ömrü Çalışmalarıdır. Tam zamanlı raf ömrü çalışmaları, bir gıda ürününün kalite, güvenlik ve stabilitesini belirlemek için yapılan kapsamlı ve sürekli testleri içerir. Bu çalışmalar, ürünün gerçek zamanlı koşullarda nasıl davrandığını ve hangi koşullar altında ne kadar süre dayanabileceğini anlamak amacı taşımaktadır.
Tam Zamanlı Raf Ömrü Çalışmalarında;
Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak Gıdalarda Tam Zamanlı Raf Ömrü Çalışmaları kapsamında uzman ve yetkili ekibimizle hızlı ve güvenilir sonuçlar konusunda iddialıyız. Tüm soru ve talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Aynı zamanda Besin Öğelerinin Tayini konusunda da hizmet vermekteyiz.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.