BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Yapılan tüm denetimlere ve yasal düzenlemelere rağmen gıda sektöründe taklit ve tağşiş devam etmektedir. Özellikle bu durumun önüne geçilmesi için yapılması gerekenler arasında en önemli işlem analiz aşamalarıdır. Yapılacak analizler sonucunda gıda ürünlerinde herhangi bir taklit veya tağşiş yapılıp yapılmadığı belirlenir ve bu şekilde, tağşiş yapılmış ürünlerin insan tüketimine sunulması önlenir. Genel olarak, en çok taklit ve tağşiş uygulanan gıda ürünleri, süt ve süt ürünleridir.
Süt ürünlerinden tereyağı, ülkemizde en çok tüketilen ürünler arasında yer almaktadır. Reichert-Meissl sayısı tayini, tereyağına, taklit ve tağşiş amaçlı farklı yağların katılıp katılmadığının tespit edilmesi için kullanılan parametredir.
Reichert-Meissl sayısı, 5 gram yağdaki su buharı ile uçan ve suda çözünmeyen yağ asitlerini açıklayan bir değeri ifade eder. Reichert-Meissl sayısı, tereyağının sabunlaştırılmasından sonra süt yağlarının düşük moleküllü yağ asitlerinin su buharıyla uçurularak damıtılması ve damıtma ürününün bir toplama kabında toplanarak bir alkali çözeltisiyle titre edilmesini esas almaktadır.