BLOG

Reichert-Meissl Sayısı Tayini: Tereyağı Kalitesi İçin Doğru Analiz Yöntemi

Tereyağında Reichert-Meissl Sayısı Analizi

Reichert-Meissl Sayısı Tayini: Tereyağı Kalitesi İçin Doğru Analiz Yöntemi

Yapılan tüm denetimlere ve yasal düzenlemelere rağmen gıda sektöründe taklit ve tağşiş devam etmektedir. Özellikle bu durumun önüne geçilmesi için yapılması gerekenler arasında en önemli işlem analiz aşamalarıdır. Yapılacak analizler sonucunda gıda ürünlerinde herhangi bir taklit veya tağşiş yapılıp yapılmadığı belirlenir ve bu şekilde, tağşiş yapılmış ürünlerin insan tüketimine sunulması önlenir. Genel olarak, en çok taklit ve tağşiş uygulanan gıda ürünleri, süt ve süt ürünleridir.

Süt ürünlerinden tereyağı, ülkemizde en çok tüketilen ürünler arasında yer almaktadır. Reichert-Meissl sayısı tayini, tereyağına, taklit ve tağşiş amaçlı farklı yağların katılıp katılmadığının tespit edilmesi için kullanılan parametredir.

Reichert-Meissl Sayısı Nedir?

  • Reichert-Meissl Sayısı: 1 gram tereyağının asitliği (mg KOH olarak) ile ölçülen kısa zincirli yağ asitlerinin toplamını ifade eder.
  • Kapsanan Yağ Asitleri: Kürar asidi (C4), kaprilik asit (C6), kaprik asit (C8), ve laurik asit (C10) gibi kısa zincirli asitler.
Reichert-Meissl sayısı, 5 gram yağdaki su buharı ile uçan ve suda çözünmeyen yağ asitlerini açıklayan bir değeri ifade eder. Reichert-Meissl sayısı, tereyağının sabunlaştırılmasından sonra süt yağlarının düşük moleküllü yağ asitlerinin su buharıyla uçurularak damıtılması ve damıtma ürününün bir toplama kabında toplanarak bir alkali çözeltisiyle titre edilmesini esas almaktadır. 
 

Analizin Önemi Nedir?

  1. Kalite ve Saflık Belirlemesi: Reichert-Meissl sayısı, tereyağındaki kısa zincirli yağ asitlerinin varlığını ve miktarını belirleyerek ürün kalitesini gösterir. Yüksek RMS, tereyağının kaliteli olduğunu ve az işlenmiş olduğunu gösterebilir.

  2. Kimyasal Saflık ve İşleme Göstergesi: Reichert-Meissl sayısı, tereyağının saf olduğunu ve doğru üretim işlemlerinden geçtiğini gösterir. Düşük RMS, tereyağında yabancı yağların veya katkı maddelerin varlığına işaret edebilir.

  3. Yasal Uygunluk ve Standardizasyon: Tereyağı üretiminde belirli bir Reichert-Meissl sayısı, üretim standardı olarak belirlenmiş olabilir ve bu değerin aşılması durumunda kalite sorunu işareti olabilir.

Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Reichert-Meissl Sayısı Tayini kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Zeytinyağı Analizleri konusunda da hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                                                                         
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300