BLOG

Sahte Bal Analizleri

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır? Bal Testleri Nelerdir?

Sahte Bal Analizleri

Bal, bilinen en eski tatlandırıcılardan biridir. Hem insan sağlığı üzerindeki etkileri hem de özellikle çocukların büyüme ve gelişmelerine katkıları açısından değerli bir gıdadır. Bal; antibakteriyel, antiviral özellikleriyle tüketilmesi gereken yararlı gıdalar arasında gösterilmektedir.

Bal çeşitleri genel olarak; çiçek balı, salgı balı, çam balı olarak üçe ayrılmaktadır. Bal içeriği genel olarak; %20 su, karbonhidrat, mineral maddeler, aminoasitler, enzimler ve vitaminlerden oluşmaktadır.

Balın özel bir gıda olması, üretiminin az olması gibi nedenler balın daha fazla taklit ve tağşişe uğramasına neden olmaktadır. Günlük yaşantımızda birçok platformda sahte bal haberlerine denk gelmekteyiz.

Peki Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Öncelikle gerçek balın kendine özgü birçok özelliği bulunmaktadır. Kıvamı, kokusu, rengi bala özeldir. Ancak gerçek bal görsel olarak tam belirlenemez. En güvenilir yöntem bal analizleridir.

Bal Testi Nerede Yapılır? Bal Analizi Nasıl Yapılır?

Bal analizi yapan laboratuvarlar, akredite laboratuvarlar olmalıdır. Yetkili kurumlar tarafından akredite edilmiş, uygun cihaz ve yöntemlerle analiz işlemlerini yapan laboratuvarlar bal tahlili ve diğer alanlardaki tüm test ve analizler için tercih edilmelidir.

Bal Testleri Nelerdir?

Genel olarak balda yapılan analizler şunlardır:

- Hidroksimetil Furfural (HMF) Analizi: Maillard reaksiyonu ile ortaya çıkan bir ara üründür. Genel olarak balın yüksek sıcaklıklarda işlem görmesi, yanlış sıcaklıkta muhafaza edilmesi, gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. HMF analizi genel bal testi kalite kriterleri arasındadır.

- Diastaz Tayini: Diastaz balda bulunan ve balda taklit – tağşiş uygulamasının tespiti için kullanılmaktadır. özellikle diastaz sayısının az olması durumunda bala ısıl işlem uygulanmış olma ihtimali söz konusu olur.

- Balda Şeker Bileşenlerinin Tayini: Bal içeriğinde başta früktoz, glikoz, sakkaroz ve maltoz olmak üzere 15 farklı şeker bulunmaktadır. Genel olarak balda bulunan fruktoz, glikoz, sakkaroz, maltoz şekerlerin miktarı balın olgunlaşma derecesinin ve tağşiş olup olmadığının belirlenmesinde önemli bir parametredir.

BAL ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300