BLOG

Sakız Mayası Analizleri

Sakız Mayası Nedir?

Sakız Mayası Analizleri

Sakızı diğer şekerlemelerden ayıran temel fark yapımında kullanılan sakız mayasıdır. Sakız mayası, elastik ve sürekli çiğnemeye uygun özelliktedir. Sakız üretiminde aroma ile çeşitlendirme sakız mayası seçiminde de değişiklik gerektirir. Maya kompozisyonu yapılırken, aroma salınımının derecesi ve tutma kapasitesi dikkate alınmalıdır.

Doğal sakız özellikleri;
- Tropik ülkelerde yetişir.
- Zirai ürün olarak hasat edilir.
- Çoğu gutta (Cis veya trans-1-4 polyisopren) olarak bilinen elastomerik bir kısımdan ve doğal kauçuk ile çok değişken olan doğal reçineler ve diğer farklı sakız mayası hammaddelerinden elde edilir.
- Hidrofiliktir.

Olumlu özelliklerinin yanı sıra tedarik problemleri, kalite tutarsızlığı, maliyet gibi etkenler sentetik hammaddelere yönelim artmıştır.

Sakız mayası hammaddeleri:
- Sentetik Kauçuklar
- Styrene Butadien Rubber (SBR)
- Butyl Rubber (Isobutylene-Isopren Copolimer, PIIB)
- Poli Isobutylene Rubber (PIB)
- Reçineler
- Resin Asitleri
- Terpen Resinleri
- Polivinil Asetat (PVA)
- Tekstür Yapıcılar ve Dolgu Maddeleri
- Vakslar
- Emülsifiye Ediciler
- Yumuşatıcılar
- Antioksidanlar

Sakız Mayasında Gerçekleştirilen Analizler
- Duyusal Panel Testleri
- Yumuşama Noktası
- Viskozite Tayini
- Hammadde Değişkenlerinin Sakızın Çiğneme Sertliğine Etkileri 

6300