BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Laktoz, sütte ve diğer iki şeker olan glikoz ve galaktozun bir araya gelmesiyle oluşan süt ürünlerindeki doğal şekerdir. Vücut laktozu sindirmesi için laktaz adı verilen doğal bir enzim kullanır. Süt şekeri olarak da adlandırılan laktozun, sütteki oranı birçok etmenden etkilenerek değişiklik gösterebilir. Hayvanda görülen rahatsızlıklar sebep olabilir.
Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği kapsamında süt için gererkli sınır değerler belirtilmiştir. Laktozun süt ve süt ürünlerinde analiz edilmesinin en önemli nedenleri; ilk olarak sütün kalitesinin belirlenebilmesi ve süt hakkında bilgi sahibi olunması, ikincisi ise laktoz intoleransı gibi rahatsızlık yaşayan kişilere özel üretim yapılacaksa üretim sürecinin planlanması içindir.
Laktoz intoleransı günümüzde birçok insanın yaşadığı bir sağlık problemidir. Artık laktozsuz süt ve süt üretimi yapan birçok üretici bulunmaktadır.
Bu nedenlerden dolayı süt ve süt ürünlerinde “Laktoz Analizi” gerçekleştirilen önemli bir test parametresidir.