BLOG

Silaj Yemlerde Mikotoksin Tespiti

Silaj Yemlerde Mikotoksin Varlığı

Silaj Yemlerde Mikotoksin Tespiti

Silaj yem, özellikle de mısır silajı inek beslenmesinde dünya çapında kullanılan yemlerdendir. Yemler hasat öncesi, depolama sırası ve yemleme sırasında mikotoksinler oluşabilir.

Çiftlik hayvanlarının mikotoksin içeren yemleri tüketmesi hayvan performansını ve dolaylı olarak insan sağlığını tehlikeye atar. Yapılan çalışmalarda geviş getiren hayvanlarda yedikleri silaj yemler yoluyla; aflatoksinler, trikotesenler , okratoksin A , fumonisinler , zearalenon ve diğer birçok ikincil mantar metabolitleri gibi mikotoksinlere maruz kalmaktadır.

Silajda mikotoksinlerle ilgili sorunlar, kirlenmeden önce ve sonra mantar büyümesi önlenerek en aza indirilebilir. Süt ineği yemlerinde mikotoksin oluşumu ve bazı küf önleyici kimyasal katkı maddelerini veya mikrobiyal aşılayıcıları azaltmak için uygun silaj yönetimi şarttır. Mikotoksin seviyelerini düşürmek için yemlere birkaç ayırıcı ajan da eklenebilir, ancak bunların etkinliği mikotoksin oluşum türüne ve seviyesine göre değişir.

Zararları nedeniyle silaj yemlerde mikotoksin tespiti önemli test parametrelerinden biridir.

Yemlerdeki en yaygın mikotoksinler arasında aflatoksin B1, deoksinivalenol (DON), zearalenone (ZEN), T-2 toksin ve fumonisin bulunur. Bu mikotoksinler esas olarak küfler tarafından üretilir:

• Sıcak, nemli koşullar gerektiren Aspergillus
• Nemli, rutubet, soğutucu koşulları gerektiren Penicillium,
• Nemli, nemli, daha soğuk koşullar gerektiren Fusarium

Hayvanlarla beslendiğinde mikotoksinler şunlara neden olabilir:

• Azaltılmış yem alımı
• Düşük süt üretimi
• Üreme sorunları
• Ölüm

YEM ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300